Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Gripen för planer på att skjuta judar

TT-AP

Publicerad 05.25

En man misstänkt ha planerat en attack mot en judisk samllingsplats i New York. Arkivbild.

En pakistansk man boende i Kanada misstänkts ha planerat en masskjutning vid en judisk samlingsplats den 7 oktober – på årsdagen av Hamas attack mot Israel.

Den 20-årige mannen greps på onsdagen när han var på väg till New York – med det uttalade målet att döda så många judar som möjligt, enligt den amerikanske justitieministern Merrick Garland.

20-åringen anklagas för att ha försökt ge stöd till terrorgruppen IS, eftersom han enligt egna uppgifter planerade att utföra dådet i gruppens namn.

”Denna planerade antisemitiska attack mot judiska personer i USA är fruktansvärd. Det finns ingen plats för sådana ideologier och hatbrott i Kanada”, säger Michael Duheme vid den kanadensiska polisen, i ett uttalande.

Enligt amerikanska myndigheter började mannen dela IS-propaganda på sociala medier och i konversationer med andra online i november i fjol. I en konversation med två poliser som hade infiltrerat miljön berättade mannen att han övervägde att antingen genomföra attacken den 7 oktober eller den 11 oktober, på den judiska högtiden Yom Kippur.