Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Därför sitter korken fast på ditt mjölkpaket

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-06-01

Det spills och det sölas när plastkorkarna inte längre går att skruva av från läskflaskor och mjölkpaket. De nya reglerna väcker viss frustration – här är anledningen till att de har införts.

En korkad idé, enligt signaturen ”Bosse” som på en av landets insändarsidor ondgör sig över spilld mjölk. I ett diskussionsforum klagas över svårigheterna att dricka ur en läskflaska utan att korken river en i ansiktet. Och reumatiker har i medier vittnat om att de nya korkarna ställer till problem eftersom gamla hjälpmedel inte längre passar.

Svåra att skruva på eller en bidragande faktor till spill på tröjan? Oavsett har de så kallade tjudrade korkarna väckt starka reaktioner i takt med att de rullats ut på marknaden – som en följd av EU:s engångsplastdirektiv.

Måste sitta fast

När kraven träder i kraft den 3 juli måste alla korkar och lock av plast vara utformade på ett sätt som gör att de sitter kvar på flaskor och andra behållare för dryck under hela användningen. Det gäller för flaskor och kartonger under tre liter men inte för plastkorkar som sitter på dryckesbehållare tillverkade av glas eller metall.

Tanken är att de nya reglerna ska minska plastavfallet i Europa – bland annat på stränderna där korkar och kapsyler står för en stor del av skräpet. I nuläget blir många av dem kvar i naturen utan att återvinnas och hamnar i slutändan i havet.

Förhoppningen är att plastkorkarna framöver inte lika lätt ska kastas på marken när de sitter fast i sina behållare.

– Det här väcker jättemycket starka känslor och förstår man inte varför det införs upplevs det bara som ett hinder för konsumtionen. Men det handlar ju inte om att göra det svårare för människor utan om att strypa tillförseln av plastföremål i naturen, säger Johanna Ragnartz, vd på organisationen Håll Sverige rent.

– Vi måste förändra våra beteenden i smått och stort, för vi befinner oss mitt i en klimatförändring som ingen av oss vill ha. Och grunden till lagstiftningen är att vi hittar enorma mängder plastföremål i naturen och i haven.

”Vänjer sig”

Ragnartz framhåller att konsumenterna konfronteras med första generationens kapsyler och korkar som sitter fast.

– Jag föreställer mig att korkarna och kapsylerna kan utvecklas över tid. Och det finns också tricks för handhavandet, många har inte riktigt lärt sig dem ännu, säger hon.

– I dag är det väl inte heller någon som reagerar på att kapsylen sitter fast på aluminiumburkar, de var ju också lösa från början. Man vänjer sig och producenterna hittar också sätt att förbättra designen.