Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Bedriver "hemligt krig" – nyfikna tystas

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-06-02

Rwandiska soldater stupar i Kongo-Kinshasa, enligt en ny granskning som styrker anklagelser om ett hemligt militärt ingripande.

Det hårdföra styret i Rwanda uppges göra allt för att tysta människor som ställer frågor.

Förrförra året reste två rwandiska journalister till Kongo-Kinshasa, det krigshärjade grannlandet i väst, för att utreda uppgifter om att soldater från Rwanda skickats dit i hemlighet.

Rwandas president Paul Kagame har konsekvent förnekat kontroversiella uppgifter om ett militärt ingripande.

När journalisterna återvände hem och publicerade sina rön greps de. Den ene, Samuel Baker Byansi, flydde landet. Den andre, John Williams Ntwali, dog ett par månader senare i en ifrågasatt bilolycka, efter att ha larmat sina nära och kära om att något skulle hända honom.

Tusentals soldater

Forbidden Stories, ett samarbete mellan grävande journalister i elva länder (bland annat från SVT), har tagit journalisternas arbete vidare och identifierat flera rwandiska soldater som har dödats på kongolesisk mark de senaste åren. Soldaternas död hade tystats ned.

Rwandisk närvaro och stöd till den kongolesiska rebellgruppen M23 har påvisats i en FN-rapport. I dagsläget är flera tusen rwandiska soldater på plats på kongolesisk mark, enligt Forbidden Stories uppgiftslämnare. Bedömare pekar ut regionens värdefulla mineraler som sannolikt motiv.

Under Kagames styre har det byggts upp en omfattande säkerhetsapparat med hot och förföljelse både i Rwanda och utlandet, enligt granskningen. Våldsdåd och dödsfall på olika håll har misstänkts ha koppling till den rwandiska staten.

Avlyssning

Ett av flera exempel är ett fall där en rwandier med asyl i Sverige blivit förföljd, misshandlad och tvingats gå under jorden.

Rwanda uppges ha använt sig av det uppmärksammade avlyssningsprogrammet Pegasus i stor skala, bland annat mot Sveriges ambassad i Kongo-Kinshasa, enligt SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Den världskände dissidenten och tidigare hotellchefen Paul Rusesabagina, vars insatser för att rädda ett tusental människor undan folkmordet 1994 skildrades i filmen ”Hotel Rwanda”, blev lurad i en fälla. Han kidnappades vid en flygresa, fängslades i ett par år och släpptes efter internationella påtryckningar.

I en intervju med Forbidden Stories drar Rusesabagina en parallell mellan dagens situation och 1994 – när det gäller omvärldens oförmåga att agera:

– EU har nyligen skrivit under ett avtal om att utvinna mineraler (med Rwanda). EU stödjer öppet Kagame, som stjäl blodmineraler i Kongo-Kinshasa. Så jag frågar EU: Var var ni 1994 och var är ni nu?