Sommestad vill se S byta värld

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-13

Socialdemokratin har köpt hela den borgerliga världsbilden. Men en annan värld är möjlig, anser förra miljöministern Lena Sommestad, som nominerats till partiledare efter Mona Sahlin av studentförbundet.

– Jag vill delta i utformningen av den socialdemokratiska politiken, säger Lena Sommestad, men ser inte riktigt att hennes roll skulle vara partiledarens.

Frälsare? Lena Sommestad, S-debattör, Uppsala.

Andra, som riksdagsledamoten Tomas Eneroth till exempel, skulle passa bättre med sin breda fackliga och politiska bakgrund och öppenhet för forskning och akademiska kontakter, föreslår hon.

– Det viktiga för mig är att vi får en partiledare som ser potentialen i våra, socialdemokratins idéer, säger Sommestad.

Hon försöker övertyga slokande partikollegor om att rörelsens grundläggande idéer är modernare än vad de vill tro.

– Partiet har enorma möjligheter, säger hon.

Flitig debattör

Sommestad var miljöminister hos Göran Persson i fyra år fram till 2006. Efter valförlusten blev hon vd för Svensk Fjärrvärme, men lämnade posten för att satsa på en riksdagskarriär. Den blev det inget av, på grund av partiets kräftgång och den egna fjärdeplaceringen på Uppsalalistan (som toppades av Thomas Östros). Hon kom inte in.

Men efter valet har hon varit en av de flitigare debattörerna i frågan om partiets framtid. När kriskommissionen hade seminarium var hon en av tre inbjudna som gav sitt svar om "Vart socialdemokratin är på väg", eller snarare vilken väg S borde välja.

Sommestad anser att vägvalet ska styras av vad som gynnar jämlikhet och hållbar utveckling, i en riktning bort från tron på att marknaden fixar allt.

– Som ekonomhistoriker studerar jag hur ekonomin fungerar i verkligheten, inte i teorin. Den nyliberala politiken bygger på teori, inte erfarenhet, säger Sommestad som inte kan förstå att många av hennes partikollegor tycks se på utvecklingen som ödesbestämd.

– Lyssnar man på den politiska debatten i dag verkar det som om det inte går att ändra något: friskolor har kommit för att stanna, liksom budgetregler och inflationsmål, säger hon och konstaterar att hon ofta placeras i vänsterfacket inom S.

Mer öppenhet

Men att verka för god samhällsstyrning kan väl knappast vara enkom vänster, hävdar hon.

För att lyckas vända utvecklingen för egen del måste S bli mycket mer öppet, med mer koppling till den akademiska världen.

– De rådslag vi har haft har varit för mycket studiecirkel, de har inte varit tillräckligt kvalificerade, säger hon och vill se en framtid där S arbetar tillsammans med lärare, arkitekter, och vårdens yrken för att tänka nytt och utveckla politiken.

Fyra områden ser hon som avgörande för framgång. S måste storsatsa på vården, skolan, infrastruktur och för full sysselsättning.

TT