Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Planen: Att elda ut dem

Publicerad 2011-09-03

Så skulle Anders Behring Breivik mörda ungdomarna som gömt sig

UNDKOM MASSAKERN Skräckslagna ungdomar tog skydd i en skolbyggnad på Utøya när Anders Behring Breivik gick runt och sköt på ön. Breivik vågade inte gå in i skolan utan tänkte i stället sätta eld på den och skjuta ihjäl de som flydde ut.

Anders Behring Breivik ville elda ut 47 skräckslagna ungdomar – och skjuta dem på väg ut ur lågorna.

Men polisen grep honom 100 meter från ungdomarnas gömställe.

Den makabra planen avslöjar massmödaren i ett nytt långt förhör.

Anders Behring Breivik.

Medan Anders Behring Breivik genomförde massakern på Utøya gömde sig 47 skräckslagna ungdomar i en skola på ön. För att undkomma Breivik barrikaderade de dörrar och fönster med madrasser och möbler.

Hade med sig diesel

Men Breivik hittade deras gömställe och planerade att tända eld på skolan och skjuta ungdomarna när de flydde ut ur lågorna. Det berättar han själv i ett tolv timmar långt polisförhör i onsdags, skriver VG.

Enligt uppgifter till tidningen har polisen beslagtagit diesel som Breivik hade med sig till Utøya. Diesel är inte lika brandfarligt som bensin men har egenskaper som gör att det brinner långsammare utan att vara explosivt.

Polisen bekräftar att man har hittat material på ön, men vill inte specificera vad det är.

Flera av de som låg gömda inne i skolan har tidigare berättat hur Breivik ryckte i dörren och sköt rakt in i byggnaden. Men han gick aldrig in utan fortsatte till ett skogsområde 100 meter bort där polisen kunde gripa honom.

Rädd för att attackeras

– Vi hörde honom vandra runt skolhuset. Han tog i dörrhandtaget och sköt två gånger mot oss. Vi kände att vi hade gömt oss på det värsta stället, säger Jorid Holstad Nordmelan, 20, till Verdens Gang.

– Personligen kan jag inte tänka mig något värre sätt att dö på än att brännas inne, fortsätter hon.

Breiviks advokat Geir Lippestad vill inte kommentera de nya uppgifterna men säger att Breivik medvetet valde att inte gå in i skolbyggnaden på grund av rädsla.

– Han har förklarat att han var rädd att bli angripen, det var orsaken till att han valde att inte gå in, säger Geir Lippestad.