Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Tvångssterilisering kan slopas

Publicerad 2011-08-03

Om man vill byta kön måste man steriliseras.

Det vill riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) ändra på – så snart riksdagen öppnar.

– Det här kan inte vänta längre, säger hon.

Den världskända trebarnsfadern Thomas Beatie, 37, är känd som världens förste gravide man. I måndags publicerade han en debattartikel i Aftonbladet, i samband med att han invigde Pridefestivalen i Stockholm. Han ställer sig kritisk till svensk lagstiftning, som han skriver skulle ha gjort honom barnlös.

Nu får han medhåll av Barbro Westerholm, som snabbt vill se till att lagen ändras.

– Jag bygger på Socialstyrelsens gedigna utredning och de har kommit med ett lagförslag hur man kan komma bort ifrån den här tvångssteriliseringen, säger hon.

”Lagstiftningen föråldrad”

I dag tvingar lagen den som byter kön att sterilisera sig. Den 40 år gamla lagen tvingar även gifta personer att skilja sig i samband med operationen.

– Lagstiftningen är föråldrad. När vår medicinska expertmyndighet är tydliga med det här, att det är självklart, ska vi i politiken ska bejaka det.

Eftersom hon antar att inget kommer att hända från regeringskansliet, från Socialdepartementets, sida, anser hon att det är riksdagens sak att ta initiativ – genom utskottsinitiativ eller med en enskild motion.

Barbro Westerholm kommer snarast att ta upp frågan i socialutskottet.

”Människor ska få leva som de vill”

– Människor ska inte utsättas för onödig tvång. Vi har en tvångslagstiftning i Sverige för att människor inom psykiatrin inte ska skada sig själva, men det här är en helt annan sak. Andra länder har inte det här lagstiftningen. För mig är det en viktig fråga att människor ska få leva sina liv på det sätt de själva vill, så länge man inte skadar någon annan, säger hon.

KD vill inte ta ställning

Tillsammans med Sverigedemokraterna har Kristdemokraterna hittills varit mest negativa till att förändra lagen.

– Det finns en utredning från 2007 som Socialdemokraterna tillsatte som, där utredaren föreslår att man ska gå längre än bara sterilisering och även kastrera personer som genomför könsbyte, säger Martin Kits, presschef hos KD-ledaren Göran Hägglund.

– Den utredningen landade på Socialstyrelsen som tillsatte en egen utredning. Där har man landat på en diametralt motsatt uppfattning. Vi har sagt att vi inte vill genomföra någon förändring nu. Men det är viktigt att analysera varför man kommit fram till de här olika resultaten. Vi har inte analyserat frågan tillräckligt. Så ligger landet för oss, säger Martin Kits.