Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Ja till svenska surrogatmammor”

Publicerad 2013-02-28

"Bör tilåtas" Statens medicinsk-etiska råd anser att tiderna förändras och att man för göra en hel del förändringar för att möjliggöra för svenskar att få barn.

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) vill att vi ska tillåta surrogatmödrar i Sverige.

De kräver dock att det ska finnas en nära relation mellan surrogatmamman och de tilltänkta föräldrarna, och att inga pengar ska vara inblandade i uppgörelsen.

Det skriver representanter för Smer på Svenska Dagbladets debattsida i dag.

I dag är det förbjudet att donera befruktade ägg.

Det är Smer, Statens medicinsk-etiska råd, eniga om att ändra på.

I dag lägger rådet, som är rådgivare till regering och riksdag och består av representanter från alla partier – utom Sverigedemokraterna som valt att inte vara med, fram sin rapport.

Inga krav på genetiskt samband

När det beslutet som gäller i dag kom, 1995, så var det ett krav att det skulle finnas ett genetiskt samband mellan det blivande barnet och minst en av föräldrarna. I dag skriver Smer på Svenska Dagbladets debattsida att "sociala samband mellan föräldrar och barn väger betydligt tyngre".

Även när det gäller nedfrysta ägg har Smer ändrat inriktning.

I dag fryses ägg inför till exempel cancerbehandlingar, men Smer anser att man ska tillåta det också av sociala skäl, till exempel om en kvinna närmar sig 40-årsåldern och ännu inte hittat en lämplig partner. Men då ska individen själv stå för kostnaderna.

Individuell bedömning

När det gäller assisterad befruktning anser Smer att den övre åldersgränden som finns i dag – mellan 37 och 41 år – är omodern, då människor åldras individuellt. I stället föreslår man en individuell bedömning utgående från principen om barnets bästa, det vill säga att en av föräldrarna bör vara tillräckligt ung för att kunna ta ansvar för barnet tills det blivit vuxet.

Ja till surrogat

Även när det gäller surrogatmödrar är en majoritet av rådet överens.

"Det är inte ovanligt att svenskar som inte själva kan få barn betalar kvinnor i länder som Ukraina eller Indien för att vara surrogatmödrar… Smer har ingående diskuterat etiska problem kring olika former av surrogatmoderskap" skriver representanter från Smer på Svenska Dagbladets debattsida och konstaterar sedan att så länge det sker icke-kommersiellt, och det finns en nära relation mellan surrogatmamman och de tilltänkta föräldrarna, så kan surrogatmödraskap vara en etiskt godtagbar metod för att hjälpa ofrivilligt barnlösa.