Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Fyra års fängelse för miljonbedrägeri

Publicerad 2013-05-17

Den 82-åriga demenssjuka kvinnan skulle renovera huset, men hamnade i klorna på en hänsynslös bedragare.

En 31-årig hantverkare och hans kumpan lurade henne på över 15 miljoner kronor.

Nu döms han till fyra års fängelse för ocker och grovt bedrägeri.

Kvinnan, som är änka sedan några år tillbaka, träffade mannen under 2008 när denne målade om ett grannhus i bostadsområdet i Malmö. Hon anlitade honom och han målade om hennes hus. Efter att arbetet var färdigt fortsatte de att ha kontakt med varandra.

Den 31-årige målaren hjälpte kvinnan med inköp av varor, gräsklippning och bankärenden.

Systematiskt bedrägeri

Målaren förmådde kvinnan att ställa ut postväxlar till honom. Den första på 57 000 kronor fick han redan 2008 och utbetalningarna fortsatte ända fram till vintern 2011.

Senare tog 31-åringen också med sig en vän till kvinnan. Den 32-årige vännen ljög om sitt namn och utgav sig för att vara byggherre. De båda lurade kvinnan att hennes hus behövde en omfattande renovering. Det ledde till att kvinnan betalade ut ännu mera pengar.

Totalt betalade den demenssjuka kvinnan ut omkring 15,7 miljoner kronor till männen.

Banken larmade

Efter de många utbetalningarna fattade till slut kvinnans bank misstankar och larmade polisen om det omfattande bedrägeriet.

31-åringen och hans 32-årige kumpan försökte, enligt tingsrättens dom, förmå kvinnan att betala ytterligare fem miljoner kronor. Men i stället för ett möte med kvinnan på banken väntade polisen på bedragarna.

De båda männen förnekar brott. Målaren hävdar att de många utbetalningarna rör sig om gåvor han fått av kvinnan. Han berättar för Malmö tingsrätt att han tyckte det var mycket pengar men han uppfattade att de hade en bra relation. Kvinnan ska bland annat ha kallat honom för sin "barnbarnspojke", uppger han.

Bilar och lyxresor

Pengarna han fick av kvinnan har han rest till Thailand för, köpt bilar för samt spelat upp.

31-åringen döms nu av Malmö tingsrätt till 4 års fängelse för ocker och grovt bedrägeri. Hans 32-årige kumpan döms till tre års fängelse för grovt bedrägeri.

De båda männen ska även betala 15 740 250 kronor i skadestånd till kvinnan.