Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Om jag dör så ska du veta att jag älskar dig”

Publicerad 2013-04-25

Louise, 21, om samtalet från pojkvännen strax före dödskraschen på Hjulstabron

Samtidigt som bilen störtade nerför Hjulstabron pratade Louise Grundberg, 21, med sin sambo i telefon.

Nu berättar hon om ögonblicket då hon förlorade sin Rasmus – pappa till deras tvåårige son ­Liam.

– Det sista han säger är att om jag dör nu ska du veta att jag älskar dig, säger hon till SVT Sörmland.

Sex veckor har gått sedan Louise Grundberg förlorade sin pojkvän Rasmus Björk, 20.

Tidigare under kvällen den 11 mars hade han och kompisen Dennis Olsson, 21, stulit bensin vid en bensinmack i Uppsala. När polisen fick upp spåret inleddes en lång jakt som tog slut vid Hjulstabron mellan Enköping och Strängnäs.

Bron öppnades

Polisen beordrade att bron skulle stängas för trafik. Vid manövern öppnades bron så att körbanan svängdes åt sidan över vattnet och ett stup öppnades. Rasmus och Dennis körde rakt ut i vattnet och dog.

Minuterna före kraschen ringde Rasmus till sin sambo Louise.

– Jag bad dem stanna bilen. Jag sa att det inte är värt att dö för någonting sådant här. Och så frågade jag hur fort de körde. 150 kilometer i timmen svarade Rasmus, säger hon till SVT Sörmland.

Hon hörde hans röst även när bilen körde igenom bommen och över brokanten.

– Det sista han säger är att om jag dör nu så ska du veta att jag älskar dig och Liam. Jag hörde skrik, en kort, kort stund. Och sedan smäller det, säger hon.

De unga männen hade stulit bensin för 288 kronor. Nya uppgifter tyder däremot på att det inte var bensinstölden som fick polisen att ta upp jakten på dem. Enligt uppgifter till SVT Sörmland berodde det på att de inte bländade av från helljus och att de körde för fort.

Polisens agerande att öppna bron har mötts av massiv kritik – bland annat från polisprofessor Leif GW Persson. Riksenheten för polismål utreder fortfarande om polisen begick tjänstefel, och innan utredningen är klar vill Uppsalapolisen inte ge några kommentarer till SVT Sörmland.

”Gillrade en dödsfälla”

Louise Grundberg och andra anhöriga är djupt kritiska till broöppningen.

– Det är helt fruktansvärt. Polisen kunde ha agerat på ett annat sätt än att gillra en dödsfälla genom att öppna bron, säger hon till SVT Sörmland.

– Jag får leva för vår son. Det är jobbigt, men jag måste.