Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Tre döda i bränder – på 24 timmar

Publicerad 2012-12-03

Här, mellan Kiruna och Gällivare, omkom två personer under lördagen.

Tre döda på bara 24 timmar.

Skräckmånaden december har knappt hunnit börja – men har redan ett svart facit.

– Man ser att de bränder orsakade av ljus ökar i december, säger brandingenjören Anders Lundberg.

Anders Lundberg, MSB.

I en brand mellan Kiruna och Gällivare dog två män och i Åsbro utanför Örebro tror polisen att ytterligare en man dött, medan en kvinna skadades allvarligt.

Orsakerna till de bränderna är ännu inte fastställda – men när kylan och mörkret kommer ökar antalet bränder relaterade till kaminer och värmeljus.

Skräckmånad

– Bränder orsakade av levande ljus står ju totalt sett inte för en stor del av bränder under året, men man ser framför allt i december att de ökar kraftigt, säger Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

I genomsnitt omkommer mellan 110 och 120 personer i Sverige i bränder – och december och januari är månaderna där statistiken är som mest dyster, enligt Brandskyddsföreningen.

Förutom levande ljus är det eldning i kaminer och öppna spisar som är innebär en risk.

– De klarar ofta bara av att elda upp ett rum och inte hela huset. Många eldar för hårt, men man borde följa instruktionerna där det står hur mycket man kan elda per timme, säger Anders Lundberg.

Viktigt är också att se till att rengöra regelbundet och se till att man får sotat. Risken är annars att det blir för varmt i rökkanalen vilket kan leda till värmeöverföring till husets bjälklag – och brand.

Blir distraherade

Risken med levande ljus är ofta att man glömmer bort att man tänt dem, enligt Anders Lundberg.

– I undersökningar har man sett att folk blivit distraherade, telefonen ringer, barnen ropar eller att man håller på med matlagning.

För att skydda sig mot eldsvåda finns ett hjälpmedel som är bättre än allt annat.

– Det är oerhört viktigt att ha en brandvarnare. Man får chansen att agera, att ta sig ut ur bostaden eller släcka branden själv. Men man måste veta att den fungerar, så jag uppmanar att man tar och kontrollerar den, speciellt nu inför helgerna, säger Anders Lundberg.

Fotnot: Fler tips finns att läsa på MSB:s sajt Dinsäkerhet.se.