Duschväggen exploderade – minuter efter barnens bad
Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-08-14
Fem minuter efter att Jesse Issas döttrar, 4 och 5 år gamla, lämnat badrummet exploderade duschväggen. Pyjamasar, skötbord och golv är täckta av glassplitter.
– Jag trodde först att hela taket hade rasat. Min dotter satt med ansiktet mot dörren. Jag vågar inte ens tänka tanken, säger Jesse Issa.
Födelsedagsfirandet hemma hos familjen Issa i Västerås fick ett abrupt avslut under lördagen. Fyraåringen hade fått en badbomb i present och hela familjen hade haft det mysigt och badat fotbad.
Fem minuter efter att fyraåringen och femåringen lämnat badrummet hörde pappa Jesse, 37, en kraftig smäll.
– Jag trodde först att hela taket hade rasat, för att det lät som bara den. Man blev så rädd för man visste inte vad det var för någonting. Jag visste inte vart jag skulle springa först, om jag skulle springa ut, men jag sprang in mot ljudet och då såg jag glassplitter över hela golvet, säger Jesse Issa.
Hela duschväggen hade plötsligt exploderat. Kvar på badrumsgolvet låg döttrarnas pyjamasar, täckta av splitter som även hamnat i lådor och på skötbordet.
Jesse vågar inte ens tänka på vad som hade hänt om döttrarna varit kvar i badrummet.
– Min dotter satt med ansiktet mot dörren. Visst, det är härdat glas, men jag tog upp och kände på en bit och det är fortfarande vasst. När man försöker sopa upp glaset så blir det små, små bitar. Jag gick in med tofflorna och då fastnade det glasbitar i tofflorna och man vill ju inte få ut glas i resten av huset, säger Jesse, som även har en tvåårig son hemma.
Enligt Erika Larsson, produktchef för badrumsmöbler på Ifö, är det inte vanligt att duschväggar exploderar, även om risken alltid finns. Ofta beror det på en spänning som uppstår efter en stöt i kanten på glaset. Om en skada uppstår är det meningen att glaset ska gå i tusen bitar, för att undvika stora skador.
Explosionen kan komma flera år senare, men det finns enligt Erika Larsson ingen anledning att vara orolig.
– Det finns alltid en viss explosionsrisk, även när man jobbar med härdat säkerhetsglas. När glaset granulerar går det sönder i små bitar. Trots detta kan det vara farligt om man får det på sig, men det är inte så att vi avråder någon från att köpa en dusch, säger Erika Larsson på Ifö.
Badrummet måste nu saneras från det fina glassplittret, som fastnat i plagg, handdukar och vrår.
Jesse hörde av sig till tillverkarens kundtjänst, som till en början tyckte att försäkringsbolaget borde stå för saneringen.
Men när Aftonbladet hör av sig till Ifö har de bestämt sig för att bekosta den.
– Givetvis så kommer vi att stå för saneringen och skicka upp en ny dusch så fort det bara går. Vi har haft en god kontakt med kunden under hela vägen, men det kan ha förekommit dröjsmål där kundtjänst behövt kontakta chef eller liknande, säger Erika Larsson.