Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Tillfälligt stopp för lagliga 3D-vapen

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2018-08-01

Cody Wilson med sitt vapen "The Liberator", som tillverkas av en 3D-skrivare. Arkivbild.

En amerikansk domstol har satt käppar i hjulen för möjligheten att helt lagligt ladda ned ritningar till vapendelar som sedan kan skrivas ut med en 3D-skrivare. Beslutet kom bara timmar innan ritningarna skulle publiceras på nätet.

Åtta delstater har överklagat beslutet att ge företaget Defense Distributed tillstånd att publicera ritningar på 3D-vapen på sin hemsida.

Domare Robert Lasnik säger att publicering av dessa ritningar skulle kunna innebära stor fara för amerikanska medborgare.

Med ritningarna går det att skriva ut delar till en pistol som är relativt enkel att bygga ihop. Många oroas över att dessa vapen saknar serienummer och inte går att spåra. Dessutom är de svåra att upptäcka då de tillverkas i plast och inte ger utslag på metalldetektorer.

Defense Distributed, som inte hymlar med sitt motstånd mot hårdare vapenlagstiftning i USA, fick tillståndet efter en flera år lång rättslig strid som startade 2013. Men den 29 juni i år kom beslutet att regeringen valt att lägga ned sin del av stämningen.

Företagets advokat Josh Blackman sade under tisdagens utfrågning att ritningarna hade laddats upp på företagets hemsida redan på fredagen. Publiceringen av dessa filer är nu olaglig enligt federal lag, säger domare Lasnik.

– Det finns 3D-skrivare på högskolor och i offentliga utrymmen och sannolikheten för potentiellt irreparabel skada är stor, säger Lasnik.