Rymdstationen har kraschat på jorden
Uppdaterad 2018-04-10 | Publicerad 2018-04-02
Det kinesiska rymdlabbet Tiangong-1 har kraschat på jorden.
Den trädde in i atmosfären ovanför södra Stilla havet klockan 02.15, svensk tid.
Det mesta av rymdstationen brann upp innan den kraschade i havet, uppger kinesiska myndigheter.
Tiangong-1 har legat i omloppsbana sedan 2011, men fick tidigare i år slut på bränsle och började falla mot jorden.
Rymdlabbet var stort som en buss, vägde nio ton och färdades genom atmosfären i en hastighet av sju kilometer i sekunden.
Strax efter 03, svensk tid, bekräftade kinesiska myndigheter att Tiangong-1 hade nått jorden. Den trädde in i atmosfären klockan 02.15 och kraschade sedan i Stilla havet, nära en djuphavsgrav, uppger China Daily.
Radien för möjlig nedslagsplats var allt mellan 43 grader nord respektive syd om ekvatorn, som nordligast kring Medelhavet och som längst söderut ungefär vid Tasmanien.
Så liten är risken att träffas
Troligast har hela tiden varit att den skulle slå ned i havet – eller rättare sagt de delar som inte brinner upp vid inträdet i atmosfären.
Europeiska rymdstyrelsen har tidigare i veckan påpekat att risken att träffas av rymdskrot är tio miljoner gånger mindre än att träffas av blixten och att bara en person drabbats genom åren.
– Om man befinner sig i riskområdet så är risken att bli träffad lika stor som sannolikheten att träffas av blixten två gånger på samma år, sa Holger Krag, chef på ESA i tyska Darmstadt.
Brinnande eldklot på himlen
Själva händelsen var över på ett ögonblick och kunde ses som ett brinnande eldklot som färdades på himlen.
– Om du befinner dig på rätt ställe vid rätt tillfälle och himlen är klar så kan det bli en ganska spektakulär syn. Den kommer att vara synlig för blotta ögat, även i dagsljus, och se ut som en mycket långsamt stjärnfall som sedan delas upp i flera andra stjärnfall, sa Krag till The Guardian i veckan.
Varje år faller över 100 ton rymdavfall mot jorden men det mesta hinner brinna upp i atmosfären. Trots det kan fortfarande dussintals bitar, med en radie av omkring 20 mil, nå jorden. Bland de mer farliga delarna finns bland annat bränsletanken som innehåller det giftiga ämnet hydrazin.
Tiangong-1 användes senast 2013 men slutade fungera i mars 2016 uppger CNN.