Krossade Baumgartners rekord – men ingen brydde sig

Publicerad 2014-10-25

Flera hundra miljoner såg när Felix Baumgartner hoppade från "rymdens gräns" på 3,9 mils höjd.

Nu har rekordet slagits.

Utan att någon visste om det.

57-årige Alan Eustace levde på hoppet när han i går tog sig upp till strax över 40 kilometers höjd i en heliumfylld ballong för att slå rekordet ingen trodde kunde slås. Han föll snabbade än ljudet och slog Felix Baumgartners rekord från 2012. Men till skillnad från Baumgartners hopp från 39 kilometers höjd som följdes av miljontals tittare via olika nyhetssajter tog Alan Eustace sig ner utan något större väsen - förutom ljudbanget.

– Det var fantastiskt och vackert. Jag kunde se mörka rymden och det gick att se atmosfärens olika lager, säger han till New York Times.

Chef på Google

Alan Eustace, 57, är inte vem som helst. Som vice vd på Google var han redan före hoppet en riktig höjdare. När Baumgartner hoppade från rymdens kant 2012 gjorde han det med hjälp av miljontals dollar i sponsorpengar. Eustace genomförde sitt hopp på ett helt annat sätt. I drygt tre år har han planerat sitt skutt och utvecklat en rymddräkt, ett livsuppehållande system, fallskärm och en ballong. Trots sitt vardagsjobb som Googletopp har nätföretaget inte varit inblandat i hoppet.

USA:s fallskärmsförbund bekräftar rekordet för New York Times.

ANNONS