Han sattes felaktigt i särskola

Publicerad 2014-07-06

20 år senare fick Joakim, 31, veta att skolans beslut var fel – han är inte utvecklingsstörd

INGEN LÄRARE IFRÅGASATTE Joakim Wallin var nio år när han fick veta att han skulle placeras i särskola. Ett beslut som visade sig vara fel. Nu stämmer han Eslövs kommun. ”Det är inte klokt att man så enkelt kan hamna utanför samhället”, säger Joakim.

Joakim Wallin placerades i särskola. Tjugo år senare fick han veta att han inte är utvecklingsstörd. Däremot har han ADHD och dyslexi.

Nu stämmer han Eslövs kommun.

– Det är inte klokt att man så enkelt kan hamna utanför samhället, säger han.

Nio år gammal fick Joakim Wallin veta att han skulle gå i särskola då han inte klarade av skolarbetet på egen hand. Någon assistent kunde han inte få. Föräldrarna antog att skolan visste bäst.

– De sa att det skulle bli lugnare för mig, minns Joakim Wallin.

Tvärtom blev han stökigare, argare. Han kände sig “fel” kring klasskamrater med funktionshinder som Downs syndrom och autism. Hemma i byn blev han mobbad. “Du åker cp-taxi till skolan”, hånade de.

Skolan betraktade Joakim som problemet. Efter sjuan blev han avstängd, efter att ha smiskat till en lärare med sin handduk.

”Sket i allt”

Sista skolåret skrevs han ut från särskolan, skulle nu läsa nian på egen hand i tomma rum och städskrubbar. En assistent kom ibland. Av honom lärde sig Joakim Wallin att röka cannabis.

Ingen lärare ifrågasatte att han gick i särskolan. Ändå noteras skriftligt om barnet Joakim att han är allmänbildad och kan arbeta om han får lugn och ro.

På arbetsförmedlingen i Sjöbo kastade de bara ett snabbt öga på hans papper, fastslog att hans betyg saknar värde.

– Då sket jag i allt, konstaterar Joakim Wallin, jag kände inte att någon trodde på mig.

Följden blev femton år av missbruk och utslagning. Sedan två år är han drogfri och hans flickvän föreslog en ny utredning.

– Det var skönt att höra att jag inte är utvecklingsstörd, säger han.

Ett förlorat liv

På Komvux lärde han sig läsa och skriva. Han behandlas för ADHD. Men livet går inte i repris. Vid 31 års ålder är han sjukpensionär, på grund av psykiska och fysiska skador.

– Upprättelsen för mig är att kommunen erkänner att de gjort fel, förklarar han. Och att jag får någon ersättning för ett förlorat liv.

En stämningsansökan är nu inlämnad, där listas sveken mot Joakim Wallin. Det intelligenstest som ska ha gjorts 1992 har inte gått att finna. Ingen utredning om ADHD gjordes, och ingen för dyslexi.

Ingen ingrep mot mobbningen. Vid ett tillfälle tvingades han äta avföring.

– Han förvägrades chansen till utbildning och skadan går ännu inte att överblicka, förklarar ombudet Rainer Jussila-Långström, som inte vill nämna ett skadståndsbelopp.

Första steget är att övertyga tingsrätten om att kommunen gjort fel, och att Joakim Wallin har rätt till skadestånd. Bevis­bördan är hans. Eslövs kommun tar inte självmant ansvar.

– Vår inställning är att anspråken preskriberades redan efter tio år, säger kommunjuristen Teresa Andersson. Frågan är dessutom komplicerad, för på den tiden var inte riktlinjerna för särskolan lika tydliga.