Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

FP vill vara Alliansens feminister

Publicerad 2014-07-05

Utmanar nu Fi i jämställdhetsdebatten

Centerpartiet kallar sig för Alliansens gröna röst.

I Almedalen lägger FP-­ledaren Jan Björklund i en extra växel för att framstå som regeringens feministiska pådrivare.

– På grund av Gudrun Schyman kommer jämställdheten bli större i hela samhällsdebatten. Det ­välkomnar jag, säger han.

Redan på partiets landsdagar i höstas beslutade sig liberalerna för att göra jämställdhet till en prioriterad fråga i valrörelsen. Sedan dess har Folkpartiet drivit på för en tredje pappa­månad i föräldraförsäkringen.

Men samtidigt har konkurrensen blivit allt hårdare på den feministiska arenan. Feministiskt initiativ ­firar framgångar och talespersonen Gudrun Schyman har återigen klivit fram i rampljuset.

Fokus på löneskillnad

När Björklund i dag talar från scenen lägger han krutet på jämställdheten. Temat är ”feminism utan socialism”.

FP ska fram till valet fokusera än mer på löneskillnaderna mellan könen.

– Vi lever i ett samhälle där kvinnor och män har lika rättigheter, den striden är vunnen sen länge. Men vi behöver också ha lika möjligheter, säger Jan Björklund.

FP-ledaren lyfter fram att en kvinnlig gymnasielärare eller sjuksköterska pluggar lika länge på universitetet som en manlig ingenjör.

Inte rädd för Fi

– Men lönerna är det väldigt stor skillnad på. Det beror på att ingenjörerna är i privat sektor och lärarna i den offentliga. Vi måste öka lönespridningen i den offentliga sektorn. Det måste löna sig att utbilda sig också i kvinnoyrken.

Björklund säger att han inte alls är rädd för att Fi:s framfart ska innebära att hans parti förlorar feministiska röster.

– Nej, i huvudsak är det vänsterväljare som går till dem. Jag tror uppriktigt sagt är ett stort problem för Vänsterpartiet i stället. Det är samma parti, jag förstår inte vad skillnaden är. Gudrun Schyman har ju också varit V-ledare. Det är samma politik och samma retorik som hon hade när hon styrde det partiet.

Välkomnar debatten

Även om Björklund menar att hans parti nu tagit på sig den feministiska ledartröjan i Alliansen så är han självkritisk.

– Folkpartiet prioriterade under många år ned jämställdheten, hela Sverige har gjort det. Jag tror det är det som har skapat grogrunden för Fi. På grund av Schyman kanske jämställdhetsdebatten blir ännu större. Det ­välkomnar jag.

Följ ämnen i artikeln