Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Sex FN-anställda dödade i Kabul

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-28

Brandmän kämpar mot elden i Afghanistan.

Tolv personer dödades i en attack mot ett pensionat som används av FN i den afghanska huvudstaden Kabul i morse.

Sex av de döda är utlänningar som jobbade för FN.

En afghansk tjänsteman uppgav på onsdagsmorgonen att minst tolv personer dödades i attacken. Flera personer skadades, minst nio av dem ska var FN-anställda.

Hände i Shar-e-Now

Det var när afghanska styrkor stred mot upprorsmän vid en av FN:s byggnader i Shar-e-Now-området i staden som attentatet inträffade. Sex till sju självmordsbombare – med sprängmedel under västarna – tog sig då in i det tre våningar höga FN-drivna pensionatet Bakhtar Guest House, som – trots att det låg inom en hårt bevakad säkerhetszon i Kabul – bara hade ett fåtal vakter utanför dörren.

Enligt uppgifter ska även upprorsmännen varit beväpnande med automatvapen och raketgevär.

– Det var alldeles för dålig bevakning, säger Eva Elmsäter, utrikespolitisk kommentator, i Gomorron Sverige.

Enligt DN sågs flera personer hoppa från fönster och balkonger när terroristerna öppnade eld inne i huset.

De första uppgifterna från afghansk polis uppgav att fyra utlänningar hölls som gisslan av rebellerna och att några av dem "kan ha blivit dödade."

Minst sex döda

Efter någon timme uppgav polisen att striden hamnat i ett avvaktande "dödläge", men snart hördes en kraftig explosion inifrån byggnaden, och nu på morgonen bekräftade en talesman från FN att sex anställda hade dött.

20 FN-anställda bodde på pensionatet. Det är inte känt om alla överlevande är i säkerhet.

Tidigt i morse bekräftade en talibantalesman för Al-jazeera att de låg bakom attacken. Attacken ska ha genomförts för att störa den andra omgången i det afghanska presidentvalet som ska genomföras den 7 november.

Tidigare attacker

Samma pensionat attackerades av talibanerna 2008 då sex personer dödades. Pensionatet besöks regelbundet av diplomater och journalister.

Byggnaden ligger inte långt ifrån presidentpalatset i huvudstaden. Hela området är ett av de mest bevakade i Kabul, här ligger flera myndighetsbyggnader och den militära närvaron är stark.

En stund efter attacken slog en raket ner utanför lyxhotellet Serena Hotel. Ingen explosion inträffade, men hotellets lobby fylldes med rök och gäster och personal flydde ner i källaren, uppger AP.

Ytterligare en raket slog ner utanför presidentpalatset. Inte heller den ska ha exploderat, och inga skador har rapporterats.

Efter morgonens attentat beordrade den afghanske presidenten Hamid Karzai på onsdagen förhöjd säkerhet för de internationella organisationer som vistas i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.