Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

SD räddar Monas jobb

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-21

”Hade inte Åkesson kommit in hade pressen på henne varit enorm”

”ser framåt” Mona Sahlin har inga planer på att avgå som ledare för Socialdemokraterna. ”Vi har förlorat det här valet, men det finns en stark uppställning för att jag ska leda nu. Det är nu det krävs när vi ska titta framåt och ta tag i varför vi har förlorat och forma hur oppositionen ska jobba. Det är det uppdrag jag har”, säger hon.

Det låter underligt.

Men Sverigedemokraterna kan bli Mona Sahlins räddning.

– Hade inte Jimmie Åkesson kommit in hade pressen på henne varit enorm. Då hade allt fokus hamnat på katastrofvalet, säger en källa.

Det kaotiska läget i riksdagen efter valet har satt fokus på sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

Valvakorna hann knappt ta slut innan Mona Sahlin började ifrågasättas som partiledare.

I går morse krävde socialdemokratiska Arbetarbladet i Gävle att hon lämnar sin post. Och i går kväll anslöt sig kommunalrådet Kjell Hedvall (S) i Lidköping till kritikerna:

– Klart att hon ska ta sitt ansvar. Hon måste sluta, sa han till SVT Västnytt.

Starkt stöd av partiet

Men Mona Sahlin själv har inga planer på att avgå – tvärtom.

– Vi har förlorat det här valet, men det finns en stark uppställning för att jag ska leda nu. Det är nu det krävs när vi ska titta framåt och ta tag i varför vi har förlorat och forma hur oppositionen ska jobba. Det är det uppdrag jag har, säger hon.

Mona Sahlin fick också starkt stöd av partiets verkställande utskott som höll krismöte på Sveavägen 68 i går morse.

Göran Persson avgick redan på valnatten 2006 efter Socialdemokraternas historiskt dåliga valresultat på 35 procent.

Att Sahlin kan sitta kvar trots katastrofsiffran på knappt 31 procent beror, enligt flera källor som Aftonbladet talat med, på SD.

– Hade inte Sverigedemokraterna kommit in hade vi haft en eftervalsdebatt som ensidigt hade handlat om Socialdemokraternas katastrofval, säger en av dem.

Talade om SD

Redan på valnatten ägnade Mona Sahlin en stor del av sitt tal åt att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. I går fortsatte både Sahlin och övriga S-toppar att fokusera på det oklara parlamentariska läget.

– Det var helt rätt, allt fokus hamnade på Sverige-demokraterna. Ansvaret för det katastrofala valresultatet har helt tryckts undan. Så länge man kan fortsätta att spinna på det undviker man den interna kritiken, säger en källa med insyn.

”Mona måste städa”

I går beslutade Socialdemokraternas verkställande utskott att tillsätta en ”kriskommission” som både ska analysera valnederlaget och lägga grunden för en omstart. Men även om Mona Sahlin kan sitta kvar tror få att valförlusten passerar utan att huvuden rullar i hennes närhet.

– Eftersom Mona sitter kvar måste hon städa runt omkring sig. Det kan mycket väl hända saker, men det kommer att ta ett tag, säger en källa.

Följ ämnen i artikeln