Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Dags för äldre rökare att fimpa cigaretten

Publicerad 2016-11-12

Fyra av tio anställda inom dansk äldreomsorg hjälper äldre att röka – och utsätts därför för passiv rökning. Nu krävs ett stopp, enligt de danska kommunernas intresseorganisation.

I Danmark ska det vara fritt fram att röka cigaretter i sitt hem. Men för den som får hjälp i hemmet från kommunen är det på sin plats att vädra ut röken och släcka cigaretten i god tid innan personal från exempelvis hemtjänst är på plats.

Det är Michael Ziegler från de danska kommunernas intresseorganisation som har uttalat sig. Anledningen till att han tar bladet från munnen är att en ny dansk studie tittat på passiv rökning inom social- och vårdsektorn i Danmark.

Håller cigaretter

Undersökningen visar att fyra av tio anställda inom hemtjänsten och äldreomsorgen i Danmark hjälper äldre att röka. Bland annat får de tända, släcka och hålla cigaretter åt vårdtagarna.

På det vill alltså Ziegler se ett slut. Men alla är inte lika övertygade.

– Vi har en boende som i stort sett inte gör annat än att röka och ligga i sin säng och sova. Hon har rökt i hela sitt liv och kan inte bara sluta, säger Dorrit Simonsen, som arbetar på ett boende för dementa i Odense, till TT-Ritzau.