Börsen dök ned i källaren

Publicerad 2016-02-08

Det har varit en orolig dag på många av världens aktiemarknader.

Stockholmsbörsen drogs med i fallet och hade vid stängning rasat med 4,3 procent.

– Man tolkar det mesta negativt just nu, allting är en anledning att sälja, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, till Aftonbladet.

Stockholmsbörsens OMXS-index hade vid stängning backat med 4,3 procent. Stora förlorare var Assa Abloy som gick ned med 9,8 procent samt SSAB som tappade 7,2 procent.

Även i övriga Europa föll många börser kraftigt. Londonbörsens FTSE-index sjönk 2,7 procent, Frankfurtbörsens DAX-index backade 3,3 procent och Parisbörsens CAC-index tappade 3,2 procent. I Norden backade Köpenhamns C20-index mest, 5,4 procent, det största raset i indexets historia, skriver TT.

Stort ras i Grekland

Börserna i USA verkar också ha dragits med i fallet. Efter några timmars handel hade de viktigaste indexen på Wall Street gått ned med över 2 procent.

– Jag tror att den kraftiga nedgången beror på negativt tolkningsföreträde tillsammans med en allmän konjunkturoro. Man kan dock undra varför det går ner så mycket just i dag. Rapporterna överlag är helt okej och signalerar inte någon dramatisk nedgång i konjunkturen, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

I Aten gjorde oron över Greklandskrisen att börsen rasade med över sju procent. Flera av landets största banker backade med över tjugo procent. De internationella långivarna IMF, ECB och EU-kommissionen lämnade i fredags Grekland efter en veckas resultatlösa förhandlingar.

– Det ska inte ha någon större påverkan på den globala ekonomin, men man tolkar det mesta negativt just nu, allting är en anledning att sälja, säger Mattias Eriksson.

”Sälj inte direkt”

Den största oron handlar dock om utvecklingen i Kina.

– Den finns i bakgrunden hela tiden, säger Mattias Eriksson. Ett ras som i dag föder så klart en oro, men det viktigaste är ändå bolagens vinstutveckling. Det vi ser nu är en bättre europeisk ekonomi, ett stabilt läge i USA och en viss avmattning i Kina. IMF förutspår att den globala tillväxten blir 3,4 procent i år, det är en ganska bra tillväxt.

Rådet till spararna är att ta det lugnt med säljandet.

– Ett tips är att inte agera för fort, utan dela ut det över flera dagar. Risken är att du säljer just en sådan här dag när det går ned mycket, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till TT.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln