Minnesstund för Hanna Bäcklund

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-22

Ett 50-tal personer samlades på lördagen i en minnesstund för mördade Hanna Bäcklund.

Ceremonin hölls på Mai Khao Beach i Phuket, den strand där kroppen hittades.

Hanna Bäcklund, 26, blev mördad på Phuket.

I går skulle Hanna Bäcklund från Umeå ha fyllt 27 år. Men i förra veckan hittades hon ihjälhuggen på en strand i thailändska turistparadiset i Phuket.

Lördagens ceremoni arangerades av amerikanskan Christy Sweet som är bosatt på platsen.

– Jag hade ingen koppling till Hanna, men tyckte att det var viktigt att hedra hennes minne, säger hon till tidningen Phuket Gazette.

”Väldigt sorgligt”

Sawas Rakrangsimansuk ägde den anläggning där Hanna Bäcklund och hennes två vänner bodde. Han hade bjudit in munkar från ett närliggande tempel för att leda bönerna under minnesstunden.

– Flickorna bodde hos mig i tält eftersom jag inte hade några bungalows lediga. Det här är väldigt sorgligt, de var trevliga flickor.

La ner rökelse

Med på minneshögtiden fanns även Silvia Jurich från det svenska konsulatet i Phuket. Liksom de andra gästerna la hon ner rökelse på platsen där Hanna Bäcklund hittades.

Aftonbladet.se har förgäves försökt att komma i kontakt med henne under dagen.

– Det är fruktansvärt att en ung kvinna ska dödas på det här sättet och det är otroligt att ingen har hört henne skrika. Det visar att man inte kan vara säker någonstans, säger hon till Phuket Gazette.

Skulle fylla 27

Hanna Bäcklund skulle ha fyllt 27 år i fredags. Den 15 mars hittades hennes kropp, svårt sargad, på stranden, ett hundratal meter från det tält där hon bodde med två vänner.

Fyra dagar senare grep polisen 31-årige Akkaradej “Chon” Tankae vid gränsen mot Burma. Han har erkänt att han först försökte att våldta kvinnan och sedan högg ihäl henne på stranden.

– Ja, jag dödade henne. Jag ber om förlåtelse till hennes familj och hela det svenska folket, var hans ord efter gripandet.