Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Delstaterna som avgör valet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-10

McCain och Obama satsar på ”swing states”

staterna som kan avgöra valet I de här staterna är utgången oviss.

NEW YORK. Efter de två partiernas konvent har det varit vilda svängningar i opionsmätningarna. Först såg Barack Obama ut att dra ifrån, men nu leder John McCain. För att förstå vem som har bäst chanser att vinna i höst måste man dock bekanta sig med valets ”swing states”, de delstater där allting avgörs.

Segraren i det amerikanska presidentvalet avgörs inte av det totala antalet röster, utan av så kallade elektorsröster. Det finns totalt 538 elektorsröster, som tilldelas proportionerligt till varje delstat baserat på antalet invånare. Den kandidat som lyckas vinna mer än 269 elektorsröster vinner valet.

De minsta delstaterna har bara 3 elektorsröster. Den största, Kalifornien, har 55.

En "swing state" är en delstat som inte lutar tydligt åt varken McCain eller Obama, utan där resultatet är öppet.

I höstens val fokusar kandidaterna framför allt på följande swing states:

Colorado (9 elektorsröster)

Traditionellt en republikansk delstat, men precis som i resten av sydvästra USA håller Colorado på att bli mer demokratiskt. Det finns en växande, vit, liberal medelklass i städer som Denver och Boulder, och framför allt en stor grupp latinamerikaner, som lutar starkt åt Obama. I delstatens bergsområden har libertarianen Bob Barr ett inte helt obetydligt stöd på ett par procent, vilket kan innebära bekymmer för John McCain. Demokraterna höll sitt konvent här, vilket verkar ha gett Obama ett marginellt övertag i nuläget.

2004: George W Bush 52%, John Kerry 47%.

Just nu: Barack Obama 46%, John McCain 45%

Florida (27 elektorsröster)

Södra Florida är ett liberalt fäste, med städer som Miami och gayvänliga Key West, men resten av Florida påminner mer om konservativa sydstater. Har de senaste valen varit en av de jämnaste delstaterna, framför allt år 2000 då George W Bush avgjorde valet genom att vinna med 539 röster här (enligt den officiella, men omdiskuterade, rösträkningen). Stor andel judiska väljare, som i resten av USA tenderar att rösta demokratiskt, men som hittills varit ambivalenta inför Barack Obama.

2004: George W Bush 52%, John Kerry 47%

Just nu: John McCain 47%, Barack Obama 45%

Michigan (17 elektorsröster)

Traditionellt en demokratisk delstat, men med snäv marginal. Obama kan lida av att Kwame Fitzpatrick, den demokratiske borgmästaren i Detroit, nyligen var inblandad i en skandal som tvingade honom att avgå och tillbringa en kort tid i fängelse – republikanska intresseorganisationer har börjat sända reklamfilmer där Obama och Fitzpatrick länkas samman. Sarah Palin anses ha potential att bli populär bland delstatens hockeyspelande arbetarklassfamiljer.

2004: John Kerry 51%, George W Bush 48%.

Just nu: Barack Obama 46%, John McCain 43%

Nevada (5 elektorsröster)

En liten delstat, som dock ser ut att bli allt viktigare i takt med att valet blir allt jämnare. Mest känd som hemvist för hedonistiska Las Vegas, och generellt är Nevada en av de mest självständiga delstaterna i USA, med lågt stöd för både republikaner och demokrater. Valutgången kan påverkas av att libertarianen Bob Barr, som anses ta väljare från McCain, har ett starkt stöd här (5% enligt senaste mätningen).

2004: George W Bush 51%, John Kerry 51%

Just nu: John McCain 45%, Barack Obama 44%

Ohio (20 elektorsröster)

Förra valets viktigaste swing state (Bush vann till slut med drygt 100 000 röster, en liten marginal i en stor delstat) ser ut att bli avgörande även i år.

Har en markant andel evangeliker, som länge var tveksamma till McCain, men som nu blivit mer entusiastiska sedan den konservativa abortmotståndaren Sarah Palin blev hans vicepresidentkandidat. Mycket arbetslöshet och fattigdom sedan stålindustrin gick under på 1980-talet. Har även drabbats hårt av bolånekrisen, och det finns mycket missnöje mot George W Bush här, vilket kan gynna Obama.

2004: George W Bush 51%, John Kerry 49%.

Just nu: Barack Obama 45%, John McCain 44%

Pennsylvania (20 elektorsröster)

Bill Clintons legendariske kampanjrådgivare James Carville beskrev en gång Pennsylvania som "två städer på varsin sida, och så Alabama däremellan". I delstatens två storstäder Pittsburgh och Philadelphia är det demokratiska stödet väldigt starkt, men i landsbygden däremellan bor mestadels konservativa republikaner som prioriterar kristna livstilsfrågor och rätten att bära vapen. Obama har haft en tydlig ledning här, men den har krympt de senaste månaderna och McCain och Palin satsar nu enorma resurser på att vinna delstaten. Obamas vicepresidentkandidat Joe Biden växte upp här, och är väldigt populär bland delstatens vita katoliker.

2004: John Kerry 51%, George W Bush 49%

Just nu: Barack Obama 46%, John McCain 42%

Virginia (13 elektorsröster)

Ingen demokratisk kandidat har vunnit här sedan 1964, men under 2000-talet har delstatens demografi förändrats. Norra Virginia angränsar till huvudstaden Washington DC, som är USA:s starkaste demokratiska fäste, och de växande Washington-förorterna, som ofta attraherar liberal medelklass eller svarta, gynnar Obama. Virginia har numera en demokratisk governör (Tim Kaine, som länge var en av favoriterna att bli vicepresidentkandidat åt Obama), samt en populär demokratisk senator, krigsveteranen Jim Webb.

Men stora delar av delstaten utgörs av glesbebodd och mycket konservativ landsbygd där det republikanska stödet är orubbligt.

2004: George W Bush 54%, John Kerry 45%.

Just nu: Barack Obama 46%, John McCain 46%

Kämpa i varje delstat

Utöver dessa delstater finns det ytterligare ett dussintal delstater som ser ut att ha en öppen valutgång, bland annat Wisconsin, New Mexico och New Hampshire, där Obama leder, samt Indiana, Missouri och North Carolina, där McCain leder.

Barack Obama tillkännagav tidigt i sin kampanj att han kommer att kämpa i varje delstat i USA och hittills har hans kampanj också besökt alla delstater utom Alaska och Arkansas.

Palin hjälper McCain

Martin Gelin bevakar det amerikanska valet för aftonbladet.ses räkning.

Obamas nationella kampanj verkar ha gett resultat i traditionellt republikanska delstater som North Carolina, Montana, Indiana och North Dakota, som nu ser ut att bli potentiella "swing states" i årets val. Obama leder i Montana och ligger precis jämnt med McCain i Virginia och North Dakota.

Valanalytiker är dock överens om att Sarah Palins konservativa, kristna bakgrund kommer att hjälpa McCain i de traditionellt republikanska delstaterna. Men hon verkar däremot inte hjälpa McCain i den största och viktigaste av alla swing states: Florida.

Martin Gelin