Manifestation för Husbys Romario

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-27

Mördade 23-åringens kamrater sörjer hans minne

Sörjer Romario Intill vägkanten har sörjande lagt blommor och tänt ljus.

I dag begravs en 23-årig man som mördades förra helgen vid E4:an i nordvästra Stockholm.

Bland Romarios vänner är saknaden stor.

– Det var världens gladaste kille. Alltid med ett leende på läpparna och alltid ett stöd för dem som hade problem, säger vännen Shahin Akbari till SvD.

Han lämnades svårt skadad av utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Men Romarios liv gick inte att rädda.

Varför 23-åringen mördades är fortfarande en gåta. Enligt förundersökningsledare Kerstin Hellström vid närpolisen i Kista var Romario inte en person som rörde sig i kriminella kretsar, något som hans kamrater också bekräftar.

– Han hamnade på fel plats vid fel tidpunkt. Kalla det hans öde eller otur eller vad som helst, säger en kamrat till Svenska Dagbladet.

Idrottsintresserad

Nu förbereder hans vänner en manifestation till hans minne. De hoppas att samhället ska reagera mot våldet som tog deras väns liv.

Romario fick sitt smeknamn efter VM 1994, eftersom många tyckte att han glänste på planen precis som den brasilianske anfallsspelaren Romário de Souza Faria.

Romario var idrottsintresserad, engagerad i Atletico Husby och nyligen fick han anställning som gymnastiklärare i Vällingby. Han var också landslagsman för Djibouti, skriver SvD.

Vill väcka uppmärksamhet

Romarios vänner hoppas att man med manifestationen kan få stöd och väcka uppmärksamhet kring det ökande våldet i samhället, precis som i fallet med Riccardo Campogiani som sparkades till döds den 6 oktober förra året.

Samtidigt vittnar Ace Billefält som är vikarierande föreståndare på ungdomshuset Reactor, att många är oroliga för att man inte kommer kunna väcka uppmärksamhet kring det här fallet.

– De frågar om någon kommer att bry sig. Eller om det faktiskt är så att här ute kan de dö som Romario utan att samhället engagerar sig eller ens märker det, säger hon till SvD.

Sju häktade

Samma natt som Romario dödades, knivskars två andra unga män i ett bråk nära E4:s infart mot Kista. Polisen kopplade snabbt ihop händelserna och i förra veckan häktades sju män i åldrarna 16 till 25 år.

Enlitg SvD har de misstänkte olika berättelser om vad som har hänt.

En kniv har hittats på brottsplatsen. Det är dock oklart om det rör sig om mordvapnet.