Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Varnar för extremvärmen – så länge håller hettan i sig

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2018-07-17

Under de senaste dagarna har extremvärmen brett ut sig över landet.

Men det innebär inte bara glädje för semesterfirande soldyrkare.

För husdjur, äldre och svaga kan värmen innebära en plåga och torkan orsakar både skogsbränder och problem för bönder.

De som har längtat efter en varm och solig sommar har fått sin önskan uppfylld. Under de senaste dagarna har det varit varmt i hela landet.

Men de höga temperaturerna innebär inte bara härligheter. Värmen medför också stora risker.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar och klass 1-varningar för extremt höga och mycket höga temperaturer i flera län i Sverige.

– Att det blir runt 30 grader i juli är ju inte ovanligt i sig, men att det är varmt så här länge är ovanligt, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Innebär risker för äldre och sjuka

Värmeböljor innebär hälsorisker för flera grupper i samhället. Riskerna är störst för äldre, små barn, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning och personer som tar vissa typer av mediciner.

Höga temperaturer kan bland annat leda till uttorkning, men också allvarligare tillstånd som hjärtinfarkt och värmeslag.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man dricker mycket vatten under värmeböljor, även om man inte är törstig. De rekommenderar också att man ser till att ha det svalt inomhus och att man undviker att anstränga sig fysiskt under de varmaste timmarna på dygnet. En kall dusch eller en blöt handduk runt nacken kan ha en svalkande effekt vid en värmebölja, skriver Folkhälsomyndigheten.

Så kan man hjälpa djur att hantera värmen

Men det är inte bara människor som påverkas av hettan, även våra fyrbenta vänner kan få det tufft i värmen.

Djur ska aldrig lämnas ensamma i bilar, även i skuggan kan det snabbt bli mycket varmt.

– Och tänk på att inte ta för långa promenader. Dels är det väldigt varmt på asfalt och grus. Dels har många hundar, särskilt de plattnosiga, svårt med hässjandet och värmeregleringen. Man kanske behöver ta med en vattenflaska med skål även till hunden på utflykten, skriver Stockholmspolisens djurskydd i ett Facebookinlägg.

De tipsar också om att svalka överhettade hundar med svalt, men inte kallt, vatten eller en blöt handduk.

– Och se till att djuren har vatten i skålar och flaskor! De dricker mer och det dunstar fortare. Vill man vara extra snäll så ställer man ut en vattenskål på en skuggig plats i trädgården till våra vilda vänner, skriver Stockholmspolisens djurskydd.

Nödslakt, sinande brunnar och ölbrist

Bristen på regn känns kanske härlig för semesterfirare, men torkan den resulterar i har orsakat stora problem för många bönder ute i landet. Spannmålsskörden är 30 procent lägre än normalt och djur tvingas till nödslakt.

Torkan leder också till att brunnar sinar och de som har en egen brunn varnas för att ta upp för mycket vatten när nivåerna sjunker, särskilt där saltvatten riskerar att tränga in.

Bristen på spannmål får också konsekvenser för bryggerierna som helst gör malt av proteinfattigt korn. Nu när säden växer långsamt ökar proteinhalten i kornet. Det här kan leda till brist på öl med svenskt maltkorn.

Bränder över hela Sverige

Torkan har lett till skogsbränder på många platser i landet.

Just nu varnar SMHI för att det är risk för skogsbrand i hela landet, förutom i norra lapplandsfjällen.

De många skogsbränderna har lett till att räddningstjänsten går på knäna på flera håll i Sverige. SOS Alarm har påmint sina följare på Facebook om att bara ringa 112 om det handlar om en akut situation och Länsstyrelsen i Gävleborg vädjar på sin Facebooksida att man bara ska ringa SOS Alarm om man ser öppen eld och inte om man bara ser rök.

Så länge håller värmen i sig

Under måndagen uppmättes årets högsta temperatur hittills, 34,4 grader i Uppsala. Det varma vädret ser ut att hålla i sig, med några undantag i ett par områden i landet.

– Mot slutet av veckan kommer det in lite svalare luft över norra Sverige och lite ostadigare väder med skurar och åska, men i söder är det fortsatt mellan 25 och 30 grader, säger Ingrid Eronn.

På onsdag ser det ut att bli regn i Götaland. Regnet och molnen gör att temperaturerna blir lite lägre, men det kommer fortfarande att vara mellan 20 och 25 grader i Götaland.

– Mot slutet av veckan och i början av nästa vecka kommer det in svalare luft över Norrland, men för södra Sveriges del så är det ingen större skillnad utan det blir fortsatt mellan 25 och 30 grader under hela den här veckan och början på nästa vecka, säger Ingrid Eronn.