Klass 2-varning för värme på flera håll – fortsatt extremvärme
Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2018-07-18
Värmen håller fortsatt ett stadigt grepp om landet och SMHI har nu utlyst en klass 2-varning på Gotland, Gävleborgs kustland och Västernorrland.
En klass 1-varning finns även för Västerbottens- och Norrbottens inland.
– Det är väldigt varmt just nu och dessvärre ser det inte ut att bli några större ändringar framöver, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.
Stora delar av Sverige upplever just nu en rekordhet värmebölja.
Under tisdagen hamnade den högsta temperaturen i landet på 33,4 grader i Uppsala, men även på flera andra håll låg tempen på över 30 grader.
Under onsdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för extremt höga temperaturer för de närmaste dagarna i östra Svealand, på Gotland samt södra Norrlands kustland.
FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORT
OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.
Tidigare har man även gått ut med en klass 1-varning i Västerbottens och Norrbottens inland och temperaturen väntas fortsätta stiga till 30 grader dagtid i flera av landets östra landskap.
Bara lokala skurar att vänta
Även i de västra landskapen är det varmt med över 26 grader, men i sydvästra Götaland har svalare luft och regn rört sig in och under onsdagen väntas enstaka regnskurar i Blekinge och Kronoberg och en del mindre regnprognoser är även att vänta under torsdagen.
Dessvärre är det inte något vidare regn som ser ut att hålla i sig framöver.
– Det är splittrat och handlar bara om lokala skurar. Det är väldigt varmt just nu och dessvärre ser det inte ut att bli några större ändringar framöver, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca och konstaterar att de väntade regnmängderna inte är tillräckliga för att släcka eventuella gräsbränder.
Sedan en tid tillbaka råder det eldningsförbud i större delen av landet då det fortsatt är mycket torrt eller extremt torrt i markerna runtom i Sverige.
Stor risk för fler skogsbränder
Risken för bränder i skog och mark bedöms därför vara mycket stor eller extremt stor och under torsdag och in på fredagen väntas eventuellt även åskinslag i Mellansverige som drabbats mycket allvarligt av skogsbränder.
– Det är ju alltid en ökad risk med blixtnedslag när det är torrt i marken, säger Ingrid Eronn.
Samtidigt råder det även risk för vattenbrist i större delen av Götaland, Svealand och södra Norrland.