Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nya mattrenden: ta vara på hela djuret

Publicerad 2012-01-25

Startskottet för tävlingen Årets kock 2012 har gått

Kampen har börjat.

I centrala Stockholm tävlar nu sex män om att bli årets kock, 2012.

– Jag vet vad de går igenom, det är fruktansvärt, säger förra årets vinnare, Tomas Diederichsen.

Doften av mat ligger tung i lokalen.

På ett bord serveras vällagrad Svecia, på ett annat serveras svampröra och lufttorkad skinka på surdegsbaguette.

Och mitt ibland alla smaker finns sex nervösa män.

Sedan klockan åtta i morse har de stått vid varsitt bord och lagat mat.

– Jag är glad att jag inte tävlar i år, de har fått en riktigt svår uppgift, säger Tomas Diederichsen.

Levande djur

Daniel Engellau, Albin Wessman, Fredrik Lagberg, Daniel Räms, Leo Frodell och Klas Lindberg har fått sju levande svenska humrar var.

De ska de nu inom loppet av några timmar, förvandla dessa till en varm och en kall förrätt.

– Att göra två förrätter är riktigt svårt, säger förra årets vinnare.

Förrutom äran kommer årets kock 2012 även att få smaksätta sin egen crème fraîche. Tomas Diederichsen sneglar på sin burk med torkad vitlök och timjan, som i dagarna släpps i butik.

– Det känns hur häftigt som helst, säger han.

Vad är årets mattrend?

– Att ta vara på hela djuret. Under 2012 kommer vi att få se många rätter baserade på lår, högrev och tunga. Sådana delar av djuret som tidigare bara malts ned. Så serverar du oxtunga 2012, då är du trendig!