”Nordkorea har förlorat ansiktet”

Publicerad 2012-04-13

Genant misslyckande för Nordkorea kan drabba raketforskare

Den efterlängtade raketuppskjutningen blev ett pinsamt superfiasko.

Trots omvärldens protester sköt Nordkorea upp raketen som havererade efter redan någon minut.

Frågan är vem som kommer att få betala för misstaget.

– De har förlorat ansiktet. Det här är ett land som normalt sett inte brukar informera utomstående om vad man gör. Men den här gången var man så otroligt säker på att det skulle lyckas, säger Sven-Erik Johansson, 53 år, som är lantbrukare och Nordkoreakännare.

Hur viktig var den här raketuppskjutningen för Nordkorea?

– Den var självklart jätteviktig och det här är en prestigeförlust. Nu inför århundradets största fest som man ska hålla på söndag, skulle raketuppskjutningen ytterligare kröna kalaset.

Mat åt 19 miljoner i ett år

Raketen om Nordkorea sköt upp nådde tolv till femton mil upp rymden, enligt försvarsdepartementet i Japan. Den störtade 16,5 mil öster om Seoul.

Inom några minuter förklarade USA och Sydkorea uppskjutningen som misslyckad. Ett misslyckande som minst sagt är dyrt för Nordkorea.

Kostnaden  beräknas uppgå till motsvarande cirka 5,8 miljarder kronor. En summa som skulle kunna räcka till mat åt 19 miljoner människor under ett år, rapporterar Yonhap News.

– Det så tragiskt, att det här får gå före mat åt folket. April och maj är för övrigt de allra värsta månaderna, för nu börjar förråden sina, berättar Sven-Erik Johansson.

Konstant brist på mat

Han har varit över 50 gånger i landet och berättar att bristen på mat i landet är konstant.

– Ägg kanske man får äta en gång i veckan, eller en gång i månaden. Kyckling eller vanligt kött kan man nästan bara drömma om. Det som finns är fisk. Men floderna är så pass utfiskade att det nästan bara finns småkryp kvar. Det är så tufft för de här människorna att man nästan inte kan fatta det. Dessutom är det oerhört kallt, vilket gör det hela ännu värre.

På Twitter kommenteras den misslyckade raketuppskjutningen friskt.

"Vad Nordkorea behöver göra är att ta pengarna de spenderar på vapen och använda dem till att köpa mat till sin svältande befolkning", skriver artisten Joey Diamond.

Kan riskera straff

Författaren CJ Werleman undrar över upphovsmännens välbefinnande:

"Hur mycket ångest har du ikväll på en skala från 1 till en raketforskare i NordKorea?"

Han kan vara något på spåret.

– Det förstörde hela kalaset. Det här är verkligen fruktansvärt pinsamt för Nordkorea, säger Victor Cha som varit Asienrådgivare åt den förre amerikanske presidenten George Bush till nyhetsbyrån AP.

Sven-Erik Johansson konstaterar att det är omöjligt att säga om forskarna och ingenjörerna som arbetat med raketprojektet kommer straffas.

– Det vet man ju inte, man kan vara ana. De kommer såklart utreda felet, det kan man vara 100 procent säker på.