Dödlig sjukdom sprids i Bagdad

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-27

Förorenat vatten sprider dödlig kolera i Irak - smittan har nått huvudstaden

En 40-årig kvinna som var bosatt i Bagdads södra förorter har dött i den dödliga sjukdomen kolera.

Smittrisken i landet och i dess huvudstad är akut, larmar WHO.

Anledningen till utbrottet är dåligt fungerande vattenrening.

Vattenreningen fungerar inte i Bagdad och nu sprids kolera snabbt.

Den 40-åriga kvinnan är det tolfte dödsoffret för kolerasmitta i Irak. Sedan tidigare har nio personer dött i Sulaimaniya, en i Kirkuk och ytterligare en i Ninevehprovinsen. Men tusentals har rapporterats bära på smittan.

Världshälsoorganisationen WHO säger att utbrottet av kolera beror på dålig tillgång till rent vatten och en alltjämt dåligt fungerande avloppsrening i det svårt krigsdrabbade Irak, inklusive Bagdad. WHO slår också fast att det råder akut brist på klor som används för att rena smutsigt vatten.

Kolera är en bakterieburen sjukdom som orsakar häftiga diarréer och akut uttorkning. Just uttorkning och utslagen njurfunktion brukar vara den direkta dödsorsaken i dödliga fall.

Kolera rapporterades första gången i norra Irak i augusti.

Enligt WHO har 2 116 fall rapporteras.

Ytterligare runt 30 000 människor är drabbade av mildare, men ändå akuta sjukdomar på grund av att de druckit dåligt vatten.

Sextioåtta procent av de bekräftade kolerafallen har rapporterats i Tameemprovinsen. Därifrån har smittan spridits vidare till Sulaimaniya och Irbil. I städerna Tikrit, Mosul och Duhuk finns också rapporterade fall. LIksom i Bagdad.