Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rysslands varning till USA

Obama talar från Ovala rummet på tisdag

Ryssland skickar ännu fler krigsfartyg till Medelhavet. Ett med "särskild last".

Ett tydligt ryskt försök att spänna musklerna och utmana USA.

Uppgifterna om den ökade ryska närvaron kommer från den officiella nyhetsbyrån Interfax så det är tydligt att president Putin med detta vill sända en signal till USA.

Landstigningsfartyget Nikolaj Filchenkov lämnar i dag Sevastopol i Ukraina för att gå till Novorossiysk där det enligt en källa inom den ryska flottan ska ta ombord "särskild last" för att sedan ge sig av mot "sitt stridsområde" i Medelhavet.

Vad denna särskilda last skulle bestå i avslöjades inte.

Flera andra fartyg är på väg dit och flera finns redan där.

Varning till USA

USA har redan en omfattande militär närvaro i och runt Medelhavet.

Det ser med andra ord ut lite grann som under Kalla krigets dagar. Men det är inte troligt att vi får se en militär konfrontation mellan Ryssland och USA. Snarare ska man se den ökade ryska närvaron som en varning till USA att inte attackera Syrien som straff för kemvapenattacken för drygt två veckor sedan.

Om USA ändå attackerar innebär det inte att ryssarna lägger sig i militärt. Men deras fartyg finns där som ett orosmoment för USA och som en möjlig hjälp för Assad och hans regim, exempelvis om diktatorn skulle behöva fly landet.

Rysslands militära närvaro ligger också i linje med Putins vilja att låta landet återfå en starkare ställning på den internationella arenan.

Som väntat lyckades världens ledare inte nå någon lösning på Syrienkrisen under G-20 mötet i Sankt Petersburg. Istället visade mötet hur splittrade världens rikaste länder är i sin inställning till hur världen ska svara på användningen av kemiska vapen.

Lyckades inte

President Obama lyckades inte övertyga tveksamma ledare om att ställa upp på en militär aktion mot Bashar al-Assad. Han går ändå vidare på sin linje.

På tisdag ska han tala till det amerikanska folket från Ovala rummet i Vita huset. En tydligt indikation på att en amerikansk militär attack rycker allt närmare.

Men än en gång visade Obama inför öppen ridå att han brottas med sitt samvete.

– Jag valdes till president för att stoppa krig. Inte för att starta krig, sa presidenten på sin presskonferens efter mötet i Sankt Petersburg.

Han hade ett kort privat möte med Rysslands president Putin på sidlinjerna av G-20 mötet.

– Det var en rättfram konversation som handlade mest om Syrien, avslöjade Obama.

Politisk lösning

Han framförde då förhoppningen att även om USA attackerar Syrien militärt så hoppas han att Putin är beredd att hjälpa till att få båda sidor till förhandlingsbordet för att nå en politisk lösning av konflikten.

Ändå måste Obama vara medveten om att en militär aktion, även om den är begränsad, knappast ökar Rysslands vilja att pressa Assad-regimen till förhandlingsbordet.