Misstänkt hoppas bli omhäktad – på grund av dödshot

Publicerad 2013-10-09

Misstänkta för mordet på Gabriel Holmdahl, 20

Småbarnspappan Gabriel Holmdahl, 20, hittades mördad i en skogsdunge i Lidköping.

Nu lever männen som misstänks för mordet under dödshot.

– Min klient har en allvarlig dödsfruktan, säger advokaten Staffan Uvabeck.

HITTADES DÖD EFTER EN MÅNAD20-årige småbarnspappan Gabriel Holmdahl försvann i Lidköping den 14 augusti. Den 10 september hittades han död i en skogsdunge. De två männen som har häktats för mordet är nu själva oroliga för sina liv. Enligt den ene mannens advokat är hotbilden mycket allvarlig.

Två män misstänks ligga bakom mordet på Gabriel Holmdahl.

Den ena mannen, en 22-åring, har tidigare dömts för vållande till annans död och sitter nu häktad för mordet på Gabriel Holmdahl. Enligt uppgifter till Aftonbladet är mannen släkt med brottsoffret.

Den andre mannen, en 21-åring, släpptes tidigare av tingsrätten men efter överklagan från åklagaren omhäktades igår av Göta hovrätt.

– Jag har gjort bedömningen att han bör vara häktad, misstänkt för medhjälp till mord den 14 augusti, säger åklagaren Jenny Karlsson.

Utökad kontroll

Vid häktningsförhandlingarna i fredags hade tingsrätten en utökad säkerhetskontroll - bland annat tvingades besökarna gå genom metalldetektorer.

Advokaten Staffan Uvabeck, som företräder den man som misstänks för medhjälp till mord, uppger att hoten är mycket allvarliga och att de tas på stort allvar av polisen.

– Det finns en omfattande hotbild i form av direkta hot, både i sociala medier och på annat sätt, säger han.

– De här hoten är allvarliga. Min klient har en allvarlig dödsfruktan, säger han.

Önskar sig en häktning

Båda männen förnekar brott. Men enligt Uvabeck önskar åtminstone hans klient sig att häktningen fastställs under den häktningsförhandling i Göta hovrätt som är inplanerad till klockan 13.00 på onsdagen.

– Blir han häktad är det en fördel i och med att han har en så omfattande hotbild mot sig. Vi kommer inte att klaga på ett sådant beslut.

Fram tills nu har hans klient hållit sig gömd på en säker plats, enligt advokaten.

– Han har inte hållit sig undan från domstolen eller utredningen men han har haft skäl att hålla sig undan i övrigt på grund av hotbilden, säger Staffan Uvabeck.