Vänsterpartiets krav – se över vårdvalet

Publicerad 2014-03-12

Ulla Andersson, ekonomisk talesperson (V).

Sjuka i i utsatta områden i Stockholm har drabbats värst av vårdvalsreformen.

Nu vill Vänsterpartiet att vårdvalet ses över – i hela landet.

– Det här har fått konsekvenser för människors hälsa, säger Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson.

Enligt den nya reportageboken "Den stora omvandlingen - en granskning av välfärdsmarknaden" och en tidigare ej offentliggjord utredning, som Aftonbladet tagit del av, är det de mest behövande fallen av människor som hamnat i kläm efter att reformen om valfrihet inom vården fördes in i Stockholms läns landsting.

Ersättningen till husläkarmottagningar i utsatta områden har dessutom sänkts och de patienter som är listade där söker sig nu allt oftare till sjukhusens akutmottagningar, uppger utredaren.

”Väljer inte vården”

Det har fått Vänsterpartiet att reagera. Partiet har sedan tidigare drivit sin största fråga, förbud mot vinster i välfärden.

Nu vill det även att vårdvalet ska ses över.

– Vård är egentligen ingenting man väljer. Vård är någonting man är satt i behov av. Jag skulle vilja veta hur det ser ut i hela landet. Det här har fått konsekvenser för människors hälsa. Det är väldigt oroväckande. Jag menar att det får konsekvenser både för den enskilda individens hälsa och ekonomi samt för samhällsekonomin i stort, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson.

Har inte S stöd i frågan

V har menat att privatiseringen var fel från första början. Partiet har länge flaggat för att den leder till fel i vården och har krävt att regeringen ska följa upp detta.

– För att ta reda på vilka effekter det faktiskt har fått. Det har den ju inte brytt sig om.

Om man är missnöjd, kan man inte bara välja en annan aktör?

– Det är inte så lätt att veta om jag får den vård som jag faktiskt behöver eller inte, eller att ta bort mormor från ett äldreboende eller sitt barn från skolan. Vi är inga varor utan ett socialt sammanhang. Vissa delar av samhället passar inte som en marknad helt enkelt.

Har ni förankrat detta hos S?

– Hittills när vi har motionerat för att utvärdera privatiseringarnas effekter har vi inte fått stöd av dem. Jag hoppas att det håller på att vända. Däremot är vi inte överens om vinstintresserat ska finnas kvar eller inte. Vi vill ha bort det medan de försvara det, tyvärr.

ANNONS