Experten: Rätt att släppa Lindberg

Uppdaterad 2014-01-26 | Publicerad 2014-01-25

Psykologer anser att Göran Lindberg fortfarande är farlig och att han inte har tagit emot tillräcklig vård i fängelset.

Därför borde han inte ha frigetts villkorligt, enligt flera experter.

Argumenten sågas av kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki:

– Han har fått sitt straff och längtar nog inte tillbaka till kåken.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Göran Lindberg, 67, dömdes till sex års fängelse och har nu blivit villkorligt frigiven efter fyra år.

Brottsdömda som inte missköter sig friges normalt efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Flera experter reagerar däremot på Lindbergs frigivning. Huvudargumentet är att han enligt Kriminalvårdens psykologer inte har deltagit tillräckligt i den behandling som har erbjudits i fängelset.

– Det borde vara obligatoriskt. Att inte gå med på behandling är inte bra, vare sig för eventuellt kommande brottsoffer eller för personen själv, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.

Kräver lagändring

Henrik Belfrage, professor i kriminologi och forskningschef på Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, anser att motivationen att ta emot vård försvinner med dagens förutbestämda strafftider.

– Det är jobbigt att ta emot vård och bearbeta sig själv. Det är betydligt enklare att spela tv-spel och göra något annat roligt, säger han till SVT.

Från politiskt håll kommer nu krav på lagändring. Johan Linander, (C) vice ordförande i justitieutskottet, anser att man ska ta hänsyn till om dömda personer har deltagit i vård. Han menar även att återfallsrisken ska vägas in när en person ska bli villkorligt frigiven.

– Finns det stor risk för återfall ska man inte få den villkorliga frigivningen så tidigt, säger han.

Han har avtjänat sitt straff

Argumenten sågas helt av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Ska vi ha ett sovjetsystem där människor tvingas bli behandlade? Grundidén med behandling är att det ska vara frivilligt, annars fungerar det inte, säger han.

Kriminalvårdens psykolog gjorde så sent som i våras bedömningen att det finns stor risk att Lindberg återfaller i brottslighet. Den bedömningen delar inte Jerzy Sarnecki - som menar att riskbedömningar generellt är osäkra.

– Jag utesluter inte att han skulle återfalla men han är 67 år, har suttit fyra år i fängelse och längtar förmodligen inte tillbaka till kåken. Jag skulle därför inte överdriva farligheten. Det viktigaste är att han nu har avtjänat sitt straff och det måste man acceptera, säger han.