Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Vi når över 6,6 procent i valet”

Publicerad 2014-01-31

MALMÖ. Annie Lööf inledde Centerns kommundagar med att försöka sprida entusiasm bland partikamraterna och dra upp riktlinjerna inför supervalåret.

Men hon gjorde det med katastrofsiffrorna i mätningen från DN/Ipsis i ryggen.

– Det är givetvis tråkiga siffror, säger hon. 

När Centerpartiet i dag inledde sina kommundagar i Malmö så passade partiledningen på att lansera sin valplan inför EU-valet i maj och riksdagsvalet i september. När partiledaren Annie Lööf höll tal lanserade hon begreppet "närodlad politik". På en pressträff efteråt utvecklade C-ledaren begreppet.

– Vi står upp för jobb i hela landet och bättre resultat för miljön. Vi ska gå till val på en närodlad politik vilket innebär att människor ska få bestämma själva. Både i i föräldraförsäkringen, när det handlar om att välja skola eller äldreboende.

Två huvudfrågor

Partiet går till val på två huvudfrågor, jobb i hela landet och resultat för miljön.

– För att få fler i arbete krävs det sänkta kostnader för jobbskaparna i de små företagen. Men vi behöver också sänka trösklar för att fler unga ska få jobb. Både genom en förbättrad skola men också genom förändrade arbetsrättsregler. När det gäller miljön måste vi vara offensiva i den gröna omställningen med biogas, solenergi och bioenergi, säger Annie Lööf.

I dag presenterades en ny mätning från DN/Ipsos där Centerpartiet får sitt sämsta resultat på 35 år.

– Det är givetvis tråkiga siffror. Vi har haft många låga opinionssiffror men på senaste tiden har vi också sett en del ökningar. Men jag är övertygad om att vi har stora chanser att göra ett gott valresultat. Många med mig i partiet känner nu en enorm revanschlust, säger Lööf.

Är positiv

Trots det usla läget i opinionen är hon också positiv inför supervalåret.

– Vi kommer att öka i riksdagsvalet, så det blir över 6,6 procent.

I sitt tal delade C-ledaren också ut en rejäl känga åt S-ledaren Stefan Löfven. Hon anklagade honom för att gå hand i hand med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

– I synen på arbetskraftsinvandring gör han det. De vill bara tillåta människor med svenskt pass att få komma hit och jobba. Man ställer arbetare mot arbetare. C vill se en fortsatt arbetskraftsinvandring då det ger fattiga människor från andra länder möjlighet att komma hit, göra rätt för sig, få lön och bidra till vår tillväxt och välfärd.