Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ryssland: Det kan orsaka en katastrof

Publicerad 2013-09-12

Nordkorea har tidigare varnat för att landets kärnvapen ska mångfaldigas.

Nya satellitbilder avslöjar att landet kan ha återuppstartat sin produktion av radioaktivt plutonium.

Nu kommer varningen från Ryssland.

– Det kan orsaka en katastrof, säger en diplomatkälla enligt nyhetsbyrån Interfax.

Nordkorea tros ha återuppstartat en av landets kärnreaktorer som används för att producera plutonium, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På satellitbilder tagna den 31 augusti syns vit ånga strömma ut ur en byggnad näst intill en reaktor i landets största kärnanläggning Yongbyon, norr om Pyongyang.

Verksamheten oroar – och nu skickar Ryssland en varning, enligt Interfax.

– Det är uppenbart att de håller på att reparera anläggningen. Under en längre tid har de tagit steg mot att återuppta verksamheten, säger en diplomatkälla enligt nyhetsbyrån.

– Men nu har vi fått indikationer på att den har återuppstartats... Reaktorn är i ett mardrömslikt tillstånd och för hela den koreanska halvön kan det här få förödande konsekvenser.

Kan öka mängden kärnvapen

Satellitbilderna har analyserats av Johns Hopkins-universitetets Korea-institut i USA:

"Nordkorea tycks ha tagit reaktorn i drift", skriver institutets forskare Nick Hansen och Jeffrey Lewis, enligt AP.

Forskarna uppger att reaktorn är kapabel att producera sex kilo plutonium per år. "Det kan användas av Pyongyang för att långsamt öka storleken på landets lager av kärnvapen", skriver forskarna.

Varnade USA

Nordkorea varnade i april att landet planerar att återuppstarta anläggningen i Yongbyon för att "stärka den nukleära väpnade styrkorna vad gäller både kvalitet och kvantitet".

Hotet kom under en period av kraftigt upptrissad internationell spänning kring Nordkorea - som i februari utförde ett tredje kärnvapentest. Provsprängningen ledde till djupt försämrade relationer mellan Nordkorea och USA - och fick de två länderna att bryta alla samtal som förts mellan nationerna.

Sedan dess har relationerna förbättrats - men enligt AP har USA uppträtt skeptiskt till att återuppta samtalen förrän Nordkorea lovat avsluta sitt kärnvapenprogram.

Stängdes 2007

Yongbyon-reaktorn - som nu tros ha tagit i bruk - stängdes i juli 2007 efter en överenskommelse mellan sex länder där Nordkorea lovade rusta ner sin vapenarsenal i utbyte mot bistånd.

Reaktorn användes av Nordkorea för att producera det plutonium som användes i de två kärnvapenproven 2006 och 2009 och ska fram tills dess ha varit landets enda anläggning för att producera grundämnet. Huruvida Nordkorea använde plutonium under provsprängningen i februari i år är oklart. Enligt AP tros landet också ha försökt framställa anrikat uran - som ett alternativt utgångsmaterial för en bomb.