Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Otefas mamma dog i barnsäng

Publicerad 2013-09-12

Utbildar sig till barnmorska för att rädda liv

Utvald Otefa Akimi är en av 200 kvinnor som blivit utvalda att utbildas till barnmorskor hos Svenska Afghanistankommittén. ”Det här är min dröm och anledningen till att jag finns. Ingen mer kvinna ska dö i barnsäng som min mamma gjorde”, säger Otefa.

Hon har gått två år i skolan, blivit bortgift som tonåring och fött sex barn. Om hon inte hinner dö innan av krig, i barnsäng eller av våld i hemmet så blir hon i genomsnitt 49 år gammal.

FN och Rädda barnen är överens: Afghanistan – Sveriges och världens största biståndsland – är den farligaste platsen på jorden att vara kvinna.

Om ett år lämnar de svenska och amerikanska styrkorna landet efter 13 års krig. I tre dagar berättar landets mest utsatta, mammorna och döttrarna, för Aftonbladets Carina Bergfeldt om farorna och ojämställdheten nu – och oron över vad som händer då.

AIBAK. Det var tidig morgon och utan läkare fanns inget att göra.

Med sina sista krafter födde hon barnet.

Sedan var allt över.

– Ingen mer kvinna ska dö i barnsäng som min mamma gjorde, säger dottern som nu själv ut­bildar sig till barnmorska.

Hon har vetat sitt syfte hela livet.

Till skillnad från de andra flickorna i den isolerade byn Ruidoab i Samanganprovinsen i Afghanistan behövde Otefa Akimi aldrig höra sin pappa säga att hon borde gifta sig.

– Det var alltid bestämt att jag skulle bli barnmorska och jobba i min by, så att ingen mer kvinna där skulle dö som min mamma, säger hon.

Ett år kvar

Nu har hon ett år kvar av utbildningen.

– Jag vill inte göra något annat. Det här är min dröm och anledningen till att jag finns.

Graviditet är bland det farligaste Afghanistans kvinnor utsätts för. 87 procent av alla förlossningar sker i hemmet.

Resultatet:

Varannan timme dör en kvinna på grund av graviditetskomplikationer.

Eller om man ska sätta en jämförelsesiffra:

En av 32 kvinnor dör i samband med graviditet i Afghanistan. I Sverige är siffran en på 14 100.

Men den grymma statistiken till trots är en på 32 en stor förbättring.

Farligast i världen

2011 dog en av elva kvinnor i landet, och risken att dö i barnsäng och den höga barnadödligheten gjorde att internationella Rädda barnen då utnämnde Afghanistan till den farligaste platsen i världen att vara mamma.

Då fick var femte barn aldrig fylla fem år.

Nu, två år senare, över­lever nio barn av tio.

Anledningen stavas barnmorskor.

På de senaste åren har 2 000 unga kvinnor utbildats i yrket. Tio procent av dem, 200 stycken, av Svenska Afghanistankommittén.

20 utvalda elever

På skolan i Aibak går just nu 20 elever, utvalda från olika delar av provinsen, den två år långa utbildningen. Av de tjugo är elva mammor. Alla har skrivit under att de efter skolan lovar att jobba minst fem år i sin hemby.

Även på skolan är schemat intensivt. Var åttonde månad får de tre veckor ledigt.

– Trots att man lämnar allt i två år så har vi 80 sökande på 20 platser. De ser det som en sådan möjlighet att de lämnar barnen med släktingar, säger Kamila Nayiby, 24, ansvarig för Svenska Afghanistankommitténs hälsoprojekt i området.

Ingen uppoffring

– Det är ingen uppoffring, jag vill göra det här. Jag får en tvåårig utbildning som gör att jag har arbete resten av livet, säger Otefa Akimi.

– Ja, förutsatt att jag får arbeta, fortsätter hon.

– … Om inte läget förändras.

Hon säger det tyst, lite i förbifarten. Men det är en ständigt förekommande mening under resan. ”Förutsatt att … Om inte”.

USA:s styrkor lämnar

Nästa år lämnar de USA-ledda utländska styrkorna landet, efter tolv år. Och inte en enda kvinna som Aftonbladet möter låter bli att ta upp rädslan över vad det kommer att innebära.

– Det är bara utländska organisationer som an­ställer kvinnor. Bara hos oss i Svenska Afghanistan­kommittén arbetar 3 000 kvinnor. Afghanska företag ger oss inga jobb, säger Kamila Nayiby.

– Vi vill drömma om en bättre framtid, men oron finns hos alla. Tänk om talibanerna tar makten igen när trupperna försvinner? Då kommer biståndsorganisationerna lämna landet för att det är för farligt att verka här. Och den dagen är vi tillbaka på ruta ett.

De säger sin rädsla högt. Sedan fortsätter de - framåt.

Tänker rädda barn

Ännu en arbetsdag avslutad för Kamila Nayiby.

Ännu en skoldag klar för Otefa Akimi.

– Min mamma dog på grund av hur det var då. Men jag lever, säger Otefa Akimi.

– Någon kanske stoppar mig i framtiden, men tills det händer tänker jag rädda varje barn och mamma jag kan.