Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Regeringen föreslår halvering av vargstammen

Publicerad 2013-09-12

Regeringen öppnar för att vargstammen nästintill kan halveras.

Förslaget till framtida rovdjurspolitik som presenterades av miljöministern Lena Ek (C) får omedelbart kritik.

– Regeringen skämmer ut Sverige med förslaget, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Större hänsyn ska tas till privatpersoner och företagare i rovdjursområden, sa miljöminister Lena Ek (C) när hon presenterade regeringens proposition om nya övergripande mål för rovdjurspolitiken under förmiddagen.

Bland annat vill regeringen med de nya målen att möjligheten att få ersättning för rovdjursangrepp ska förbättras.

Men den mest anmärkningsvärda förändringen som föreslås är den om vargstammen.

Fastställt ett intervall

I propositionen föreslås att riksdagen ska fastställa ett intervall på 170-270 vargar i Sverige, då det beräknas räcka med så många vargar för att vara gynnsamt för artens bevarande. Det är ungefär hälften av de 400 vargar som finns i dag.

– Det är viktigt att ha ett regionalt inflytande över rovdjurstrycket. Vi följer rekommendationerna från väldigt många remissinstanser när vi fastställer ett intervall, säger Lena Ek, och tillägger att Naturvårdsverket håller med om intervallssiffran.

Enligt miljöministern gör intervallet att det blir möjligt med regionala beslut i områden där rovdjurstätheten är hög.

”Skämmer ut Sverige”

Förslaget får stark kritik bland annat från Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF som menar att intervallet ligger långt ifrån vad forskare och myndigheter visat krävs för att säkra vargstammen på sikt.

– Jag är oerhört besviken. Regeringen kortsluter en grundbult i Vargkommitténs förslag och öppnar i värsta fall för en jakt på över 200 vargar i vinter. Det tar politiken tillbaka till ruta ett och raserar det sköra samförstånd som Vargkommittén byggde upp, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Föreningarna kritiserar också att även björnstammarna och populationer av järv och lodjur föreslås minska och kallar förslaget om att öppna upp för jakt på kungsörn ”chockerande även ur ett internationellt perspektiv.”

– Regeringen skämmer ut Sverige med förslaget. Från att under decennier ha varit ett föredöme i många naturvårdsfrågor vill nu regeringen genomföra omfattande jakt på flera hotade och sårbara rödlistade rovdjur.

Vargkommittén har tidigare bland annat föreslagit att myndigheter på vetenskaplig grund skulle fastställa intervallet, i stället för att riksdagen ska göra det.

– Felbedömningen riskerar att istället öka konflikterna, säger Tom Arnbom, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.

Jägareförbundet positivt

Däremot är Svenska Jägareförbundet positivt till att regeringen i sin proposition anser att alla stora rovdjur i Sverige nu har kommit till punkten då de nått så kallad gynnsam bevarandestatus, eftersom det genom det går att förvalta den stam som finns.

Förbundet menar dock att intervallet av varg hade kunnat vara ännu mindre än regeringen föreslår. 150 hade varit tillräckligt, skriver jägarna i ett pressmeddelande.

– Vargförvaltningen behöver långsiktighet, därför hoppas vi att propositionen antas med bred majoritet i riksdagen, säger förbundsordföranden Björn Sprängare.

Om riksdagen godkänner propositionen börjar den gälla från 1 januari nästa år.