Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Maria Stuarts hemliga brev funna – i Paris

Publicerad 2023-02-09

I decennier, till och med sekler, har man letat efter Maria Stuarts hemliga brev. Och så visar de sig ha legat i Frankrikes nationalbibliotek (BNF) i alla år.

Det viktigaste fyndet kring den skotska drottningen på ett århundrade, utropar en expert.

Ryktena om hemliga brev, skrivna i kod, har funnits ända sedan Maria Stuart halshöggs 1587. I dem skvallrar hon, håller kontakten med vänner och söker stöd hos allierade i den maktkamp med drottning Elisabet I som skulle bli hennes död.

Men i modern tid har ingen vetat om dessa brev finns bevarade och i så fall var. Att de nu hittats är nästan slumpartat.

Upptäckten gjordes av tre män från den internationella forskningssatsningen Decrypt. Trion gick igenom digitaliserade delar av BNF, nationalbiblioteket i Paris, i hopp om att hitta och dechiffrera historiska dokument i största allmänhet.

”Sista stället”

De hittade papper som angavs vara från Italien, tidigt 1500-tal. Men något stämde inte. Bland annat verkade skriften vara på franska, inte italienska. Och när de började avkoda texten dök spännande fraser upp, ”min frihet”, ”min son”... Och så ett namn, ”Walsingham” som satte forskarna på spåret till den skotska drottningen.

– Detta var sista stället någon skulle leta, säger George Lasry, en av de tre experterna, som nu publicerat en redogörelse för fyndet i tidskriften Cryptologia.

Francis Walsingham var sekreterare till Elisabet I. Det är sedan tidigare känt att i det dåtida maktintrigernas London hade han uppenbarligen kontakter på franska ambassaden, som spred hemligt material till honom.

”Historisk sensation”

De nu hittade breven är mestadels adresserade till Michel de Castelnau, Frankrikes ambassadör 1575–1585. De är 57 till antalet. Att de är äkta bevisas av att sju av dem är kända sedan tidigare, och finns som kopior i det brittiska nationalarkivet.

”Denna upptäckt är en litterär och historisk sensation”, utropar John Guy, historiker som skrivit den Maria Stuart-biografi som utgjorde grund för filmen Mary Queen of Scots 2018.

”Det handlar om det viktigaste fyndet kring Maria Stuart på 100 år”.

Skrivas om

Detaljerade analyser av brevens innehåll återstår att göra. Men den som väntar sig tydliga bevis i de legendariska intrigerna, som gjorde att Maria Stuart till slut avrättades för mordförsök på Elisabet, blir besviken. Hon var smartare än att tala vitt och brett om sådant, bedömer George Lasry enligt nyhetsbyrån AFP.

Men Steven Reid, historiker vid Glasgow University, framhåller att det är ”den största upptäckten av nytt Maria Stuart-material i modern tid”. När breven studerats mer i detalj, och jämförts med andra dokument och rön, kommer sannolikt biografierna om denna mytomspunna tid att behöva skrivas om, menar Reid enligt AFP.