Hallengren: Privatförsäkrade ska inte få gräddfil i vården
Får vård snabbare enligt utredning
Publicerad 2022-02-14
Vårdgivare som tar emot patienter från den offentliga sjukvården ska inte få ta emot dem med privata sjukvårdsförsäkringar.
Det föreslår regeringen som menar att det leder till att friskare patienter får vård före sjukare.
– De borde lägga all kraft på de stora problemen i den offentliga sjukvården i stället, säger Eva Erlandsson på Svensk Försäkring.
I dag kan privata vårdgivare ta emot patienter via det offentligt finansierade sjukvårdssystemet samtidigt som de tar emot patienter som har en privat försäkring.
Det vill regeringen ändra på.
– Vi har de senaste åren sett en oroande utveckling där patienter med en privat sjukvårdsförsäkring kunnat få förtur inom hälso- och sjukvården. Så ska det inte gå till och vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över sjukvården, sa Lena Hallengren (S) på en pressträff i förra veckan.
Kan köpa förtur
Regeringen har tillsatt en utredning som ska vara klar senast den sista juni i år. Men i stora drag kommer utredningens förslag att innebära två saker:
- Att en privat vårdgivare som har avtal om att utföra hälso- och sjukvårdstjänster på uppdrag av en region inte får ta emot patienter med privata vårdförsäkringar.
- Att offentliga vårdgivare bara får ta emot remisser från privata vårdgivare om vårdgivaren har avtal med en region och bedriver offentligt finansierad vård.
Nuvarande system leder till att privatförsäkrade patienter kan köpa sig förtur i vårdkön, menar socialministern.
– Friskare patienter får vård före de sjukare och särskilt äldre, multisjuka, sa Hallengren.
Det har blivit allt vanligare med privata sjukvårdsförsäkringar. Närmare 700 000 svenskar har en privat försäkring i dag.
Får vård snabbare
Enligt en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys från 2018 får svenskar med privata sjukvårdsförsäkringar vård snabbare än de som står i regionernas vårdköer. Däremot kan man inte entydigt slå fast att privatförsäkrade tränger undan det offentligas patienter.
Att försäkringarna skulle leda till en gräddfil är en myt, enligt Eva Erlandsson på branschorganisationen Svensk Försäkring. Tvärtom kan de privata sjukvårdsförsäkringarna avlasta och bidra till att korta sjukvårdsköerna, menar hon.
– Regeringen borde lägga all kraft på att lösa problemen i den offentliga sjukvården i stället för att fokusera på den lilla andel som de privata försäkringarna står för, säger Eva Erlandsson.
Att patienter i det offentliga får vänta längre beror på de avtal som regionerna och försäkringsbolagen tecknat, menar hon. Regionerna har längre tillåtna väntetider, jämfört med försäkringsbolagen.
Vad kommer att hända om förslaget går igenom, enligt dig?
– Stora vårdgivare kan bilda två bolag och göra förslaget helt overksamt, medan enskilda näringsidkare måste välja. Då blir det totalt sett mindre vård som utförs i Sverige.
Men att en del kan få vård snabbare än andra – kan du förstå att det låter orättvist?
– Ja, det är ett pedagogiskt problem i att förklara det. Det låter orättvist, men det handlar om olika vägar till vård. Att det finns försäkringspatienter i samma väntrum som offentligfinansierade patienter innebär inte offentligfinansierade patienter får vänta längre. Vårdgivarna anpassar sin kapacitet utifrån efterfrågan på vård.