Svenska krav på att utvisa ryska diplomater

TT

Publicerad 2022-03-19

Flera oppositionspartier vill att ryska diplomater som jobbar som spioner under täckmantel ska utvisas. Arkivbild.

Flera oppositionspartier vill att Sverige gör som andra länder och utvisar ryska diplomater.

Det är Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som vill utvisa diplomater som jobbar som spioner under täckmantel, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi vet enligt Säkerhetspolisen att upp till en tredjedel av de diplomater som finns i Stockholm från den ryska ambassaden är underrättelseofficerare. De utgör ett hot mot vår politiska, ekonomiska och militära säkerhet, säger Pål Jonsson, Moderaternas försvarspolitiske talesperson, till TV4.

På en skriftlig fråga i riksdagen från Markus Wiechel (SD) svarade utrikesminister Ann Linde (S) nyligen att när det gäller eventuella framtida utvisningar av rysk diplomatisk personal ”utesluter Sverige i dagsläget inga åtgärder men vi understryker vikten av ett samordnat och enigt agerande inom EU”.

I fredags kom beskedet att Estland, Lettland, Litauen och Bulgarien utvisar sammanlagt 20 ryska diplomater.

Först ut var Bulgarien som tillkännagav att ett antal ryska diplomater utvisas ur landet på grund av brott mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Bulgariens formulering är vanlig i ärenden som betecknas som spionage.

Senare under fredagen kom ett liknande uttalande från utrikesdepartementen i baltstaterna Estland, Lettland och Litauen.

Även USA och Slovakien har sedan krigsutbrottet fattat beslut om att utvisa ryska diplomater.

Rättad: I en tidigare version fanns en siffra över hur många diplomater det rör sig om, men den vill inte Säpo bekräfta.