Orterna där Sverigedemokraterna ökar mest

Publicerad 2022-09-16

SD har på bekostnad av S, V och C nått stora framgångar på små orter i Norrland, Dalarna och Värmland.

I Malung-Sälen har partiet till och med gått om S och blivit största parti.

– SD uppfattas ha värnat landsbygdens folk, säger Demoskops vd Karin Nelsson.

Överallt i de tio inlandskommuner i Norrland, Dalarna och Värmland där Sverigedemokraterna gick mest framåt i landet i riksdagsvalet 2022 ser det likadant ut.

I samtliga tio kommuner där partiet ökade mest – Dorotea, Hagfors, Munkfors, Vilhelmina, Malå, Bräcke, Storfors, Ånge, Malung-Sälen och Smedjebacken – var det samma tre partier som backade mest: Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

I nio av kommunerna är Socialdemokraterna störst och SD näst störst. I en av kommunerna – Malung-Sälen – är SD numera störst, med S först på andra plats.

Karin Nelsson, vd för opinionsinstitutet Demoskop, säger:

– SD har varit ett enfrågeparti som handlat om invandring, men har de senaste mandatperioderna breddat sig. De har satsat stort som landsbygdsparti och tilltalar arbetare.

– SD uppfattas ha värnat landsbygdens folk, med fokus på försämrad offentlig service, höga drivmedelspriser och villkor för småföretagare, säger Nelsson.

Hon konstaterar att SD utmanat S som traditionellt arbetarparti, och C som landsbygdsparti.

Ökade med 11,1 procentenheter

Så här ser Sverigedemokraternas frammarsch och de andra tre partiernas tillbakagång ut i riksdagsvalet i de tio kommunerna:

  • SD gick starkast framåt i västerbottniska Dorotea, med 11,1 procentenheter. Där backade C med 7,1 procentenheter, V med 2,4 procentenheter och S med 2,1 procentenheter. Största parti är S med 41,7 procent, näst störst SD med 23,4 procent.
  • SD gick näst mest framåt i värmländska Hagfors, med 9,7 procentenheter. Där backade S med 4,1 procentenheter, C med 3,6 procentenheter och V med 2,8 procentenheter. Största parti är S med 43,3 procent, näst störst SD med 27,7 procent.
  • SD gick tredje starkast framåt i värmländska Munkfors, med 9,5 procentenheter. Där backade S med 7,9 procentenheter, C med 2,5 procentenheter och V med 1,2 procentenheter. Största parti är S med 44,2 procent, näst störst SD 24,9 procent.
  • SD gick fjärde starkast framåt i västerbottniska Vilhelmina, med 9,1 procentenheter. Där backade C med 7,5 procentenheter, V med 3 procentenheter, övriga anmälda partier med 2 procentenheter och S med 1,6 procentenheter. Största parti är S med 35,7 procent, näst störst SD med 25,4 procent.
  • SD fick femte starkast framåt i västerbottniska Malå med 8,4 procentenheter. Där backade V med 5,1 procentenheter, C med 4 procentenheter och S med 0,9 procentenheter. Största parti är S med 42,1 procent, näst störst SD med 22,9 procent.
  • SD gick sjätte starkast framåt i jämtländska Bräcke, med 8,3 procentenheter. Där backade C med 6,2 procentenheter, V med 2,9 procentenheter och S med 0,7 procentenheter. Största parti är S med 37,4 procent, näst störst SD med 27,5 procent.
  • SD gick sjunde starkast framåt i värmländska Storfors, med 8,1 procentenheter. Där backade S med 4,3 procentenheter, C med 3,8 procentenheter och V med 2,5 procentenheter. Största parti är S med 36,7 procent, näst störst SD med 30,7 procent.
  • SD gick åttonde starkast framåt i västernorrländska Ånge, med 8,1 procentenheter. Där backade S med 4,8 procentenheter, C med 3 procentenheter och V med 2,1 procentenheter. Största parti S med 37,1 procent, näst störst SD med 30,2 procent.
  • SD gick nionde starkast framåt i dalakommunen Malung-Sälen, med 7,9 procentenheter. Där backade C med 3,9 procentenheter, S med 2,8 procentenheter och V med 2,1 procentenheter. Största parti är SD med 32,5 procent, näst störst är S med 26,2 procent.
  • SD gick tionde starkast framåt i dalakommunen Smedjebacken, med 7,7 procentenheter. Där backade V med 2,5 procentenheter, S med 2,3 procentenheter och C med 2,2 procentenheter. Största parti är S med 36,7 procent, näst störst är SD med 30,6 procent.

Fotnot: SD får ett sämre resultat i kommunvalet än i riksdagsvalet i samtliga tio kommuner, visar preliminära siffror från Valmyndigheten.

Följ ämnen i artikeln