Kriminellas tryck på politiken ska granskas

Lars Larsson/TT

Publicerad 2023-02-14

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ger Brå i uppdrag att analysera kriminellas och andra systemhotande aktörers påverkan på politiken och vid behov komma med förslag till åtgärder.

Kriminellas och andra systemhotande aktörers påverkan på politiken ska analyseras. Regeringen ger uppdraget till Brottsförebyggande rådet (Brå) som vid behov ska komma med förslag till åtgärder.

– Det tar sikte på ett växande problem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Han framhåller att det behövs mer kunskap om aktörer som ligger bakom och som drivs av kriminella motiv.

Han nämner tidigare kända exempel som skäl för varför Brå nu får uppdraget. Det handlar om exempel från Södertälje som arbetat länge mot infiltration och kriminellas inflytande på bygglov, bland annat, samt Göteborg där kriminella klaners agerande ledde till en tystnadskultur i den offentliga förvaltningen. Han nämner också stängningar av fritidsgårdar i Botkyrka som kommunen gjorde efter en rapport om missförhållanden samt händelser i Moderaterna för ett antal år sedan.

Bjuder in

Justitiedepartementet bjuder också in till ett rundabordssamtal med politiker, organisationer och företrädare för myndigheter för att belysa problemet med, som det heter, otillåten påverkan mot förtroendevalda och politiska församlingar och organ.

I valrörelsen avslöjade TV 4 att fem av riksdagens partier – Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – verkade vara villiga att runda reglerna för anonyma bidrag till partier, eller åtminstone prata om det. TV 4 lät personer som uppgav sig vara affärsmän som ville skänka en större summa pengar anonymt till partiet ringa upp företrädare för partierna.

Gjorde fel

Gunnar Strömmer, då partisekreterare för M, var en av dem som ringdes upp och som senare medgav att han agerade fel i förhållande till hur partier bör agera.

Just den frågan, om anonyma partibidrag, ska dock inte tas upp specifikt av Brå. Gunnar Strömmer säger att den frågan kommer att lyftas snart ändå.

– Jag har sagt efter jul att jag är beredd att föra samtal med partierna i riksdagen via konstitutionsutskottet om frågor som just rör partierna, det har lyfts flera aspekter, säger Strömmer som svar på en fråga från TT.

Han säger att han också i samtalen med partierna, till exempel, tänker sig att frågan du om lobbyistregister och andra frågor om partiernas integritet kan komma upp.