Erdogan medger brister efter jordbävning

TT

Publicerad 2023-02-08

Världshälsoorganisationen (WHO) larmar om att tiden rinner ut för de personer som fortfarande ligger under rasmassorna i Turkiet och Syrien efter måndagens jordskalv.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan medger tillkortakommanden i hans regerings svar på jordskalven.

– Självklart förekommer brister. Förhållandena är tydliga att se. Det är inte möjligt att vara redo för en katastrof som den här, säger Erdogan i det hittills mest tydliga svaret på anklagelser om att hans regering misslyckats med att tillhandahålla tillräckligt med stöd och räddningsarbetare.

Dödssiffran efter skalven är nu över 11 700 i både Turkiet och Syrien. I Turkiet har jordbävningen skördat 9 057 människoliv och i Syrien 2 662.

Den turkiske presidenten, som under onsdagen besökte Kahramanmaras, en av platserna som drabbats hårdast av skalven, beskriver det dock som att situationen är ”under kontroll”.

– I dag går det lättare och i morgon kommer det vara ännu lättare, säger han.

Letar efter 30 släktingar

I staden Idlib i Syrien lyckades Malek Ibrahim tillsammans med sin fru och sina barn ta sig ut ur sitt hem levandes. Men 30 av hans släktingar saknas fortfarande.

Malek Ibrahim har de senaste två dagarna sökt efter familjemedlemmar som hamnat under rasmassorna. Hittills har han lyckats ta hand om tio kroppar, och han säger att han har litet hopp om att hans släktingar i Besnaya har överlevt.

– Varje gång vi hittar en kropp kommer jag ihåg de vackra stunder vi haft tillsammans, säger han gråtandes, samtidigt som han använder en hacka för att försöka få bort ytterligare spillror.

– Vi brukade ha roligt och skämta, men aldrig igen. . . Jag kommer aldrig träffa dem mer.

WHO larmar – tiden rinner ut

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för att tiden rinner ut för de tusentals som skadats. WHO larmar även om att de som behöver hjälp räknas i miljoner och inte tusental. Enligt WHO bor 23 miljoner människor i de utsatta områdena, varav 5 miljoner anses tillhöra ”särskilt sårbara befolkningar”.

Närmare 400 000 människor i de drabbade områdena har sökt skydd från sina raserade hem och byggnader i shoppingcentrum, idrottsarenor, moskéer och fritidscentrum – men bland många invånare växer nu ilskan i takt med att tiden rinner ut.

Vintertemperaturer och snö har också lett till att hjälp på många platser inte kommer fram på de redan skadade vägarna i området.