Zelenskyj: Modis besök i Moskva "förödande"

TT-AP

Publicerad 2024-07-09 13.32

Rysslands president Vladimir Putin i ett informellt möte med Indiens premiärminister Narendra Modi i Putins residens utanför Moskva på måndagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj riktar skarp kritik mot Indiens premiärminister Narendra Modi för hans besök i Moskva.

Modi landade i Moskva på måndagen, samma dag som Ryssland riktade omfattande luftattacker mot Ukraina där omkring 40 personer dog, varav flera barn.

På X skriver Zelenskyj att ”det är en stor besvikelse och ett förödande slag mot försöken att få fred att se ledaren för världens största demokrati krama världens blodtörstigaste brottsling i Moskva en sådan dag”.

Modis tvådagarsbesök i Ryssland är hans första sedan Putins fullskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari 2022. På bilder från måndagen ses Putin välkomna Modi med en varm omfamning. De båda drack även te tillsammans och besökte en hästuppvisning.

Under officiella samtal mellan Modi och Putin i Kreml på tisdagen sa den indiske premiärministern att ”fred är av yttersta vikt” och ”krig inte kan lösa några problem”.

Modi sa att han och Putin diskuterat kriget i Ukraina under mötet i Moskva.

”Som sanna vänner kunde vi diskutera en rad frågor”, sa Modi, och fortsatte: ”Och när det gäller Ukraina kunde jag glädjas åt att vi båda kunde uttrycka våra åsikter öppet och i detalj”.

Indien har långvariga band till Ryssland och är starkt beroende av Kreml för militär utrustning. Landet har också köpt allt mer rysk råolja, vilket innebär viktiga intäkter för Ryssland, som blivit allt mer isolerat från västvärlden på grund av invasionen av Ukraina.

Samtidigt har västmakter på senare år försökt stärka relationerna med Indien för att motverka Kinas växande inflytande i Asien, och pressar New Delhi att ta avstånd från Ryssland.

ANNONS