Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Då är barnen som mest matkräsna

Publicerad 2024-09-20

Om barnen säger nej till mat av olika slag är det inte ditt fel – alla fall inte bara. Arkivbild

Att barn är kräsna med maten kan ge stora stresspåslag hos föräldrarna. Men en ny studie visar att det handlar om gener.

Forskarna har också hittat den ålder då barnen är som mest ”matkinkiga”.

Misstänksamma blickar och stängda munnar, tjat och lock som sällan ger resultat. Känslan av frustration när barnet vägrar äta det som bjuds är bekant för många föräldrar. De flesta barn har någon period då de bara äter vissa saker och som vuxen kan det lätt uppstå både irritation och skuldkänslor.

Men det handlar inte om maten eller miljön, utan mest om gener, enligt en studie från Storbritannien. Där har forskarna, genom frågeformulär till föräldrarna, studerat ätbeteende hos 2 400 tvillingpar.

För att särskilja gener från miljöfaktorer jämfördes ätbeteende hos enäggstvillingar som är genetiskt helt lika, med tvåäggstvillingar, som har 50 procents genetisk likhet.

Enligt resultaten, som publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry, förklarade genetiken 60 procent av hur kräsna barnen var vid 16 månaders ålder. Vid 13 år förklarade det hela 74 procent. I tonåren börjar också kompisar påverka vilken typ av mat man äter.

Men vilken typ av mat barnen åt hemma och om familjen åt mat tillsammans spelade också in. Dessa erfarenheter delas mellan tvillingarna och är alltså inte genetiskt betingade.

– Huvudbudskapet är att hur kräsna barnen är med maten beror inte på föräldraskapet. Det finns faktiskt genetiska skillnader mellan oss, säger Zeynep Nas, en av forskarna bakom studien, till The Guardian.

Enligt forskarna inträffade en ”kinkighets-peak” i sjuårsåldern.