”Jag grät och skrek av minnesbilderna”

Publicerad 2024-05-16

Från tidig ålder utsattes Karin Fjällström för övergrepp. Men att sätta ord på vad som hänt tog tid.

– Det var för svårt att ta in, säger hon.

I dag läker hon genom att hjälpa andra utsatta.

Karin Fjällström utsattes för övergrepp av en släkting från två års ålder, berättar hon.

– När jag var tio år började han bjuda in sina kompisar, så då blev det gruppvåldtäkter.

Karin förnekade totalt det som hände, säger hon.

– Det var för svårt att ta in. Jag var en blyg liten flicka. Men jag kunde få vredesutbrott hemma, säger hon och fortsätter:

– Det fanns signaler på att jag inte mådde bra, säger hon och tillägger att hon önskar att det hade funnits någon form av stödfunktion i skolan där hon kunnat prata.

I stället fann hon tröst och utlopp för sina känslor i musik och dans.

Karin säger att incest är särskilt laddat när det kommer till övergrepp. Man pratar mer om ämnet när det exempelvis är idrottstränaren eller läraren som är förövaren. Därför vill hon bidra till att sätta ljus på problemet.

Hon har aldrig polisanmält övergreppen, säger hon, eftersom det tog sådan tid att få grepp om vad som hänt. Dessutom upplevde hon att de som vågade slå larm om övergrepp sällan blev trodda.

– Det är ytterligare ett övergrepp, att inte bli trodd.

Konfronterade förövaren

Vid 33 års ålder studerade hon till psykolog. Det blev omvälvande, berättar hon.

– Det ingick individuell terapi. Det var under terapin som jag började förstå att det inte stod rätt till med min kropp. Jag började få minnen, säger Karin och fortsätter:

– Jag gick hos en terapeut och hon hjälpte mig att ta hand om minnesbilderna, jag fick möta smärtan. Det var skräckfyllda känslor. Jag grät och skrek. Men jag fick också sätta ord på det jag behövde säga och på så sätt konfrontera min förövare.

Karin Fjällström.

Vid ett tillfälle pratade hon med den ursprungliga förövaren om övergreppen, berättar hon.

– Jag sa: ”Jag kommer aldrig kunna läka om jag inte kan förstå i vilket sammanhang jag har blivit våldtagen av flera män samtidigt. Jag vet att jag legat på ett biljardbord. Var har det hänt?”. Och då sa han ”På bridgeklubben fanns det ett biljardbord en trappa upp”, säger hon.

Hon berättar att släktingen lade till:

– ”På festerna vi hade drack ju du alkohol. Och du vet hur du blev när du drack alkohol”. ”Nej, det vet jag inte. Hur blev jag då?” frågade jag. Och han svarade: ”Du blev kåt”.

Det var förklaringen hon fick till att hon som barn utsatts för grova övergrepp.

– Det var hans ursäkt.

Volontär för Children with love

I dag är Karin Fjällström 71 år och har arbetat som psykolog i 28 år. För ett år sedan bestämde hon sig för att gå med i Children with love i Enköping, Filip Langes organisation som stöttar barn som utsätts för övergrepp. För sina insatser har Filip utsetts av Svenska hjältars jury till Årets eldsjäl.

– Han är fantastisk, så inspirerande!

Nu ska Karin Fjällström börja arbeta med organisationens telefonjour för unga.

– Som psykolog har jag kunnat hjälpa vuxna som har samma erfarenheter som jag, så jag tror att jag kan göra skillnad även här. Det är läkande att kunna hjälpa andra.

Följ ämnen i artikeln