Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vägrade terrordåd – Adam utvisas tillbaka

Publicerad 2013-10-28

Adam, 27, vägrade utföra ett terrorbrott mot företaget han jobbade på i Afghanistan, som lagade FN-fordon.

Då misshandlades han nästan till döds, uppger prästen Maria Ytterbrink i Laxå.

I kväll ska han skickas tillbaka.

– Han riskerar att dö. Det är en skam att Sverige inte skyddar ens dem som jobbat för västerländska intressen, säger Ytterbrink till Aftonbladet.

Klockan 16.50 i kväll går planet som Adam kämpat i två år för att inte behöva åka med.

Planet ska ta honom tillbaka till Afghanistan, därifrån han flydde för två år sedan.

Omvärlden kan just nu inte få kontakt med honom, mobiltelefonen är avstängd. Men församlingsprästen i Hasselfors utanför Laxå där han bott, Maria Ytterbrink, försöker nu vädja för att rädda honom kvar.

"Nära dödsmisshandel"

Hon berättar att Adam jobbade för ett brittiskt företag som svetsare. Företaget lagade bland annat FN-fordon.

Då han uppmanades av talibaner att utföra ett terrordåd mot arbetsplatsen, vägrade han.

– Då misshandlade de honom. De lämnade väl honom då de trodde att de slagit ihjäl honom. Men han klarade sig, och tog sig till Sverige. De hotade i stället hans familj, och för åtta månader sedan försvann hans bror. När man inte fick tag på Adam tog man brorsan.

I förvaret i Österåker där han sitter i väntan på utvisningen har han fått reda på att även pappan nu är död.

"Dog av sorg"

– Familjen tror att han dog av sorgen över brodern. Det är stor risk att även Adam kommer att dö om han återvänder. Det är skamligt att Sverige inte kan ge skydd ens åt dem som arbetat för västerländska intressen. Att man lämnar alla i sticket.

Ytterbrink hänvisar till nya FN-riktlinjer som kom i augusti, som säger att särskild hänsyn ska tas åt utsatta minoritetsgrupper som hazarer, som Adam tillhör.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger att verket givetvis tar hänsyn till FN:s flyktingorgan UNHCR:s nya riktlinjer.

– De har en bild av läget som vi i stort sett delar, att det är fortsatt väldigt oroligt och att vissa utsatta minoriteter ska man beakta särskilt. Men det är fortfarande en individuell prövning.

"Det du berättar har inte hänt"

Dessutom, påpekar Bengtsson, kan nya riktlinjer komma i ett sent skede av asylprocessen, då beslutsvägarna passerat såväl Migrationsverket som domstol och överdomstol.

– Då får man anföra nya skäl i verkställighetshinder. Men i det här fallet har man ansett att skälen inte är tillräckliga för att ge skydd enligt utlänningslagen. Det har föregåtts av en lång och nogsam prövning, säger Bengtsson.

Det tycks ju som om hotet mot Adam är påtagligt: misshandeln mot honom, hoten och att brodern är borta.

– Anför man saker prövas det i alla instanser. I en del ärenden kommer domstolen fram till att det du berättar inte hänt. Man har tagit in berättelsen och bedömt den.

Fotnot: Adam heter egentligen något annat.