Forskaren: Imamen vill skydda sitt folk

Publicerad 2013-10-31

Cambridgeforskaren Raphaël Lefèvre har träffat den svenske imamen som pekas ut som vapensmugglare i uppgifter till Ekot.

Och han menar att imamen inte är en muslimsk extremist utan han organiserat sig för att stödja sitt folk.

– Hans födelsestad stod under intensiv attack från regimens styrkor, skriver Raphael Lefèvre i ett mejl till Aftonbladet.

Cambridgeforskaren Raphaël Lefèvre, som för närvarande gästforskar vid Carnegies Mellanösterncenter, har fokuserat på den syriska oppositionen. När han skrev sin bok ”Ashes of Hama: the MB in Syria” om det syriska muslimska brödraskapet träffade han den utpekade imamen. Och i ett mejl till Aftonbladet förklarar han att imamen är aktiv på den syriska oppositionens sida.

– Det föreligger få tvivel om XX (imamens namn, reds anm) position kring vapendistributionen till rebeller i Syrien, skriver Raphaël Lefèvre.

”Inte extremist”

Imamen var en av de första förespråkarna som ville förse oppositionen med vapen. Mannen är ursprungligen från Homs och när striderna började rasa i hans födelsestad startade han en organisation som arbetar för att skydda civila, CPC.

– Det var en av de tidigaste plattformerna för att skicka pengar och material till ett fåtal grupper som kunde postera sina milismän runt demonstranter för att skydda dem mot regimens prickskyttar. Vi talar därför inte om en islamistextremistisk imam som skickar vapen till radikala rebeller, skriver Raphaël Lefèvre.

CPC är en politisk organisation som är nära knuten till Syriens främsta oppositionella grupp, Nationella koalitionen. Men enligt Lefévre hjälper de en stor andel civila i Homs genom att tillhandahålla exempelvis mjölk och filtar.

– Och de bedriver övervakning och försvar av de stadsdelar där de utposterade för att undgå attacker från regimens trupper.

”Ger pengar”

Raphaël Lefèvre menar att termen vapensmuggling är en kontroversiell term i sammanhanget. Enligt honom förser flera länder, som Frankrike, USA, Turkiet och Saudiarabien, redan utvalda grupper i Syrien med vapen. Något som sker genom oppositionens militära del, Högsta Militärrådet. Och Lefèvre menar att imamen själv inte utför någon vapenhandel.

– Jag tror inte att han fysiskt utför detta själv, men han ger helt säkert pengar och material för att stödja grupper som i slutändan köper vapen för att försvara sina samhällen. Vi pratar inte om extremistgrupper, utan vi pratar om grupper som stödjer den Nationella koalitionen och den fria syriska armén, skriver Lefèvre.

Aftonbladet har sökt imamen för en kommentar.