Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Borg använder härskartekniker”

Publicerad 2014-03-26

Nu anklagas finansminister Anders Borg (M) för att använda härskartekniker i riksdagen.

Ledamoten Monica Green (S) reagerade på vad hon upplevde som ett påhopp i gårdagskvällens interpellationsdebatt.

– Man ska inte bete sig så som finansminister, säger riksdagsledamoten.

I går kväll var finansminister Anders Borg i riksdagens kammare för att svara på interpellationer från flera ledamöter. En av dem som inte fick möjlighet att ställa sin fråga om skattepolitik till Borg var riksdagsledamoten Monica Green (S).

Hon valde i stället att göra ett inlägg när hennes partikamrat Peter Persson (S) ställde en fråga till finansministern om arbetslösheten.

Men enligt Green så uppförde sig Anders Borg inte alls som han borde när hon gjorde sitt inlägg.

Hon markerade från talarstolen och bad finansministern att lyssna på henne och inte prata med bostadsminister Stefan Attefall (KD) som satt bredvid honom.

– För det första är han svår att få till kammaren för att svara på interpellationer. Men i går använde han sig också av härskartekniker, lyssnade inte på mig och brydde sig inte om mina frågor. Han pratade med sin bänkgranne, skrattade och tittade bort, säger Monica Green.

Hon menar att Borgs beteende är ”nonchalant”. Att det var en sen debatt är enligt Green ingen förmildrande omständighet.

– Det beror ju på att han ställer upp så sällan i kammaren. Då blir det sena kvällar eftersom det är många som vill vara med och debattera. Det är han själv som sätter sig i den situationen, säger hon.

Enligt Green brukar det vara en del tissel och tassel i bänkarna när riksdagsledamöterna samlas. Men gårdagskvällens beteende ser hon som något annat.

– Det är ett beteende ovärdigt för riksdagen, att medvetet inte lyssna på min fråga. Vi ledamöter förbereder frågor vi vill ha svar på om regeringens politik. Det är ändå vårt kontrollsystem mot regeringen, att kunna ställa interpellationer. Det här upprör mig, säger Green.

Anders Borg har inte gått att nå för en kommentar. Men hans partikamrat, riksdagsledamoten Fredrik Schulte (M), var också närvarande under debatten.

Han känner inte alls igen Monica Greens beskrivning.

– Det låter väldigt märkligt. Jag är den moderata riksdagsledamot som har varit med på flest interpellationsdebatter och jag uppfattade det som en debatt som alla andra, säger han.