Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Zaynab, 14, vill bli polis

Publicerad 2013-10-11

I flyktinglägren törstar barnen efter kunskap: ”De måste få chansen att förverkliga drömmar”

Sverige har tagit emot omkring 15 000 syriska flyktingar, flest i hela Europa. I Norge, Danmark och Finland har 3 500, 730 respektive 70 syrier beviljats asyl.

Det pratas om flyktingströmmar, men en försvinnande liten andel av det krigsdrabbade folket har råd att ta sig till Europa.

Majoriteten hamnar i Libanon,  Jordanien, Turkiet och Irak.

Aftonbladets Carina Bergfeldt är på plats i norra Irak, där 200 000 syrier trängs för att få något att äta, dricka och en plats att sova.

Carina Bergfeldt på plats i Irak.

BAHERKA/KAWERGOSK. 7 200 barn är överallt. Vid toaletterna, runt ­kioskerna, lekande på gatan.

De är överallt – utom i skolan.

– Vi fruktar en förlorad generation om det här fortsätter, säger Chris Niles, kommunikatör på Unicef.

En liten pojke springer över ­jorden. I handen håller han ett snöre, över hans huvud flyger en drake. Det går, i ärlighetens namn, sådär med att få den att stanna kvar uppe i luften. Efter några ­sekunder dimper draken ner på marken.

Den är gjord av en genom­skinlig plastpåse och ett rör.

– Han är det typiska exemplet på barnen här i lägret, säger Chris ­Niles, kommunikatör vid FN:s barnfond Unicef.

– De har inte ens ett ombyte ­kläder. Än mindre leksaker eller pennor eller skolböcker.

Ingen får utbildning

Kriget i Syrien har pågått i över två år. På den tiden har 4 000 ­skolor i landet bombats sönder. Över en miljon barn befinner sig nu på flykt från sitt hemland, främst i Turkiet, Libanon, Jordanien, Nordafrika och Irak. Ytter­ligare två miljoner barn är flykt­ingar inom landets gränser. Ingen av dem får den utbildning de ­behöver. Tiotusentals har inte satt sin fot i en skola på två år.

Inom Unicef har man börjat prata om ”en förlorad generation”.

– Vi fruktar det, men än så länge är det inte för sent. Det som ­måste göras, och det måste göras nu, är en samlad internationell blixt­aktion för att försäkra sig om att varje syriskt barn får sina grundläggande rättigheter tillgodo­sedda. Där ingår utbildning, säger Chris Niles.

I lägret Kawergosk, där 7 200 barn bor, är skolan fortfarande ­under uppbyggnad. I lägret ­Baherka, cirka 30 minuter bort, finns en temporär skola för 800 barn i årskurs 1-9.

Engelska på schemat

Hälften av eleverna är flickor. Något som Unicef är noga med.

– Det är extra viktigt att flickorna får gå i skolan. Inte bara för att de förtjänar en utbildning utan för att de även drabbas på andra sätt av krig. För flickor för krig med sig barnarbete, barnäktenskap och våld, säger Chris Niles.

Det är engelskalektion på schemat. Ett 40-tal barn sitter i ett tält tillsammans och lär sig skillnaden mellan ”do” och ”don’t”.

– Det är roligt att vara tillbaka i skolan men vi får bara gå tre ­timmar per dag och vi går flera årskurser tillsammans i samma tält, säger Zaynab Hiniki, 14.

Tillsammans med vännerna Shiri Sabah, 14, och Lana Muhammed, 12, får hon tillåtelse att ­lämna lektionen för att svara på några frågor.

– Jag saknar min gamla skola i Hasska. Den var bra, men sedan bombades andra städer och då kom flyktingar till vår stad och de flyttade in i skolan och då fick vi byta skola. Sedan började de bomba min by också. Det var otäckt. Hela mitt hus skakade när de bombade nära, säger Zaynab Hiniki.

”Det lät otäckt”

– Jag var mest rädd för soldaterna, säger Shiri Sabah.

– Jag var rädd för vad de skulle göra. Jag hörde människor prata om våldtäkter. Jag vet inte riktigt vad det innebär, men det lät otäckt.

Shiri Sabah säger att hon vill bli doktor, för att hjälpa sitt land. Zaynab Hiniki säger att hon ska bli polis. För att ta fast dem som ­begår brott i hennes land. Och Lana ­Muhammed säger att hon vill bli civilingenjör. För att bygga upp sitt land. Alla tre är fast beslutna om att de en dag ska flytta till­baka till Syrien. De vet bara inte när.

– Jag saknar Syrien jättemycket. Det är mitt hem, säger Zaynab ­Hiniki.

”De måste få chansen”

Frågestunden är över och det är dags att ta bilder. Efter tio kamera­tryckningar rusar flickorna till­baka in i tältet.

– De tillbringar så många timmar utan att ha något att göra. Jag tror att vi som inte har varit i deras situation någonsin verkligen kan förstå vad några timmar i skola gör för dem, säger Chris Niles.

Vad tror du är den vanligaste missuppfattningen när det ­gäller flyktingar?

– Att man ser de här barnen som hjälplösa offer. De är modiga barn som vill lära sig, som vill bli läkare och lärare. En flicka jag pratade med i ett läger sa att hon skulle bli president. De sitter inte i sina tält och väntar på att folk ska komma och ge dem allmosor. De är besvikna för de vill få en utbildning. De här barnen är fortfarande i den åldern när de ska ha drömmar, när de ska tro att allting är möjligt. De måste få en chans att förverkliga det … annars så kommer all den här fantastiska potentialen att bara försvinna.

Så kan du hjälpa till

UNHCR
Plusgiro: 90 01 64-5
Märk betalningen: SYRIEN. Vid betalning till bankgiro, använd nummer 900-16 45.
Sms: 729 80
Sms:a UNHCR50 för att skänka 50 kr, eller UNHCR200 för 200 kr.

RÄDDA BARNEN
Plusgiro: 90 20 03-03
Märk betalningen: SYRIEN TIMME. Du kan skänka valfritt belopp.
Sms: 729 50
Sms:a TIMME50 för 50 kr eller TIMME100 för 100 kr.
Telefon: 0900-2908
Ring numret ovan  och skänk 100 kronor via din telefonräkning.
LÄKARE UTAN GRÄNSER
Plusgiro: 90 06 03-2
Märk betalningen: AKUTINSATSER. Vid betalning till bankgiro, använd nummer 900-6032.
Sms: 729 70
Sms:a SYRIEN  100 för att skänka 100 kr eller SYRIEN  200 för att skänka 200 kr.
Telefon: 0900-2908
Ring numret ovan  och skänk 100 kronor via din telefonräkning.
RÖDA KORSET
Plusgiro: 90 08 00-4
Märk betalningen: SYRIEN. Vid betalning till bankgiro, använd nummer 900-8004.
Sms: 729 00
Sms:a AKUT SYRIEN för att skänka 50 kr. Beloppet dras på din telefonräkning.
UNICEF
Plusgiro: 90 20 01-7
Märk betalningen: SYRIEN.
Sms: 72900
Sms:a LIV och för att skänka 100 kronor.