Så tänker de smasha i kvällens debatt

Publicerad 2013-10-06

Aftonbladet avslöjar bluffstrategin och sifferstrategin

Partiledarna som ställer upp i kvällens debatt.

Just nu memorerar landets topppolitiker i hemlighet sina bästa repliker inför kvällens partiledardebatt i SVTs Agenda.

Men Aftonbladet kan redan nu avslöja hur de tänker angripa varandra.

S kommer anklaga alliansen för att bluffa med siffror och C tänker vinna slaget om landsbygden med ett eget räkneexempel.

När partiledarna om en stund intar sina angivna platser i TV-huset i Stockholm så har de full koll på vad de vill ha sagt innan strålkastarna slocknar. Replikerna är vässade och strategierna utmejslade. 

Enligt ett internt dokument som Aftonbladet tagit del av kommer Socialdemokraterna under debatten att vilja slå hål på "Alliansens fyra största bluffar".  Det handlar om arbetsbluffen, skolbluffen, klimatbluffen och välfärdsbluffen. Enligt en s-källa som Aftonbladet pratat med så bygger dokumentet på de vanligaste, men enligt S rent felaktiga argument, som allianspartierna oftast använder. 

– Det är viktigt att syna de argument som inte stämmer, annars blir det rörigt i debatten, säger s-källan.

Så ska bluffarna avslöjas

Med "klimatbluffen" syftar Socialdemokraterna på när centerledaren Annie Lööf enligt dokumentet "stoltserar" med en satsning på miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling. En satsning som centerledaren  sammanlagt vill lägga  251 miljoner kronor på. Men detta är enligt S en bluff som bygger på felaktiga siffror då  klimatbiståndet ursprungligen låg på 1 miljard kronor och sedan har halverats två gånger. Därför borde Annie Lööfs prat om satsning "uppröra många miljöorganisationer", enligt dokumentet. 

Med "arbetsbluffen" vill S förtydliga att när statsminister Fredrik Reinfeldt säger att man skapat 200 000 fler nya jobb sedan 2006, så tar han inte hänsyn till att befolkningen samtidigt ökat med 400 000 arbetsföra personer under den perioden. I själva verket har arbetslösheten stigit påpekar Socialdemokraterna.

”Ofinansierade sänkningar”

Enligt den s-källa som Aftonbladet pratat med kommer partiledaren Stefan Löfven framförallt att lyfta partiets satsningar på skola och jobb.

– Vi ställer det i kontrast till att allianspartierna använder den största delen av sin budget på ofinansierade skattesänkningar.

På allianssidan väljer Centerpartiet att lägga mycket krut på att vinna slaget om landsbygden i kvällens debatt. Aftonbladet kan avslöja att partiet förberett ett sifferexperiment till oppositionen. Enligt en källa inom partiet bestämde man sig för att lägga tid på att räkna ut hur Socialdemokraterna och Miljöpartiets politik i själva verket påverkar landsbygden.

Skattehöjning

– Den senaste tiden har både Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet försökt sno åt sig centerväljare genom att profilera sig som landsbygdspartier, därför ville vi räkna på det, säger källan till Aftonbladet.

Uträkningen visar att om oppositionen höjer restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga så innebär det en skattehöjning för arbetsgivarna på landsbygden med omkring 4 miljarder. I det dokument från näringsdepartementet som Aftonbladet tagit del av kallas detta för "dubbelstöten mot landsbygden".

De övriga partierna anger sina bästa argument inför debatten

Moderaterna: Vill lyfta fram skillnaderna i svensk politik, att Moderaterna står för jobbskapande och att människor får behålla mer av sin lön. Moderaterna menar att det gynnar ekonomin och skapar resurser till välfärden. Man vill också trycka på att det fortfarande inte finns något egentligt regeringsalternativ eftersom oppositionen inte presenterat det.

Miljöpartiet: Fokuserar på det som enligt partiet är huvudkonflikten: ska man investera i skolan och klimatet eller fortsätta sänka skatten? Man säger att det är märkligt att alliansen lägger 1 procent av budgetsatsningen på klimatet, 2 procent på skolan, och 60 procent på skattesänkningar.

Vänsterpartiet: Vill klart prata om vinster i välfärden, det är en profilfråga för partiet. Ledaren Jonas Sjödstedt komma lyfta att Sverige står inför ett vägval, eftersom han menar att regeringen vill sänka skatter för högavlönade och storbanker, samtidigt som välfärden försämras. I stället så ska man använda pengarna till att förbättra välfärden, enligt Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna: Tycker att det är tacksamt att få prata om invandring eftersom de andra partierna enligt SD inte kan frågan, eller förstår vad massinvandringen lett till. SD vill få fram att det är stor skillnad på vad vanligt folk tycker och hur alliansen och  de andra oppositionspartierna behandlar invandringsfrågorna. Jimmie Åkesson kommer framförallt koncentrera sig på Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt,  eftersom de leder de största partierna med mest ansvar.

Kristdemokraterna: Regeringsfrågan är en sak som Krisdemokraterna vill pressa oppositionen på. Särskilt efter att oppositionspartierna nu presenterat sina skuggbudgetar. Här menar Kristdemokraterna att det råder enorma skillnader mellan de ekonomiska förslag som S och MP lagt fram, och det vill man lyfta så att väljarna inser detta. I övrigt påpekar man att färska fakta och en utvilad partiledare är ett bra recept för att lyckas.

Folkpartiet: Vill tydliggöra hur fler jobb kan skapas och hur skolan kan utvecklas.Jan Björklund kommer att trycka på att det handlar om att ha världens bästa skola och att klassresan börjar i klassrummet. Därför kommer han också vilja peka på vikten av välutbildade lärare som kan ge eleven de bästa förutsättningarna.